1km Cinque Terre 1435 Ft

Olaszország Cinque Terre

Ott-tartózkodás ideje: 2013. jún. 28.  - 2013. júl. 05. (7 nap)

10 hozzászólás I 10 522 látogató olvasta. Rögzítve: 2013. júl. 27. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar MartiSatya Beszámolója
Legalább is nekünk ennyiből sikerült kihozni személyenként...A Cinque Terre nem kifejezetten olcsó hely, nincs igazán sok lehetőség a spórolásra. Rengeteg az amerikai turista, szállásadónk Sergio parafa világtérképének Észak-Amerikai részéből tűpárnát csináltak, míg mi voltunk az első magyar vendégei, amit egy sárgafejű gombostűvel jelöltünk meg. Amit a következőkben ajánlunk inkább csak filléres megtakarítások. De egy-két szervezési ötlettel, ha sok pénzt nem is tudsz megtakarítani, de praktikusabbá, érdekesebbé teheted utazásodat.

Manarola

Szállás/étkezés:

Mi 60 EUR/2fő alatt nem találtunk szálláslehetőséget. A szobánk kifogástalan volt, de az ablak a szomszéd házra nézett. Minket ez egy cseppet sem zavart, hiszen egész nap kint voltunk a ’terepen’. De ha panorámát is akarsz, mélyebben a zsebedbe kell nyúlni. A Hostelek sem olcsók. ( A Manarola-it napközben bezárják, mindenkinek el kell hagyni az épületet. Ez kicsit fura? )
Az 5terre Coop boltjait találtuk a legolcsóbbnak bár minden lényegesen drágább volt, mint Pisa-ban. A picike üzletekben szinte minden kapható, de elég nagy a zsúfoltság. Étkezés utcai árusoknál 3EUR-tól, éttermekben turista menü 15EUR-tól a csillagos ég.

Vonat:

Célszerű a Cinque Terre-re szóló jegyet még a repülőtéren megvenni az automatából, így ingyenes a beutazás Pisa-ba mert ugyanaz a jegy kell Pisa Aeroporto-tól mint a Pisa Centrale-től . Nagyon fontos, hogy a vonatjegyet mindig érvényesíteni kell az utazás előtt! Ezt leginkább a budapesti metró jegykezelő automatájára hasonlító eszközzel teheted meg. Ez a jegy 6 órán keresztül érvényes, mivel a menetidő kb. 2 óra , akár egy nagyon gyors Pisa-i városlátogatás is belefér, különösen akkor ha a kiválasztott vonatod megáll Pisa Rossore megállóban ami nagyon közel van a Csodák teréhez.
A Cinque Terre vasútállomásain a vasúti pénztárakban és a Cinque Terre Pontokban is a helyi közlekedésre lehet buszjegyre emlékeztető vonatjegyeket venni. ( Az 5km-es 1.80 EUR, a 10km-es 2.10 EUR, ezeket is érvényesíteni kell! Ezek a jegyek 75 percig érvényesek) Természetesen itt is vannak jegyautomaták.

Manarola

Zöld Busz:

Jegyeket a vasútállomáson vagy Cinque Terre Pontokon lehet venni ( 1,5 EUR ) vagy a buszsofőrnél ( 2 EUR ) vagy ingyen lehet használni a buszokat, ha van érvényes Cinque Terre kártyád. Ezeken az útvonalakon jártak régebben, de a változásokat elfelejtették átvezetni. Elsődleges feladatuk a parkolók és faluközpontok összekötése, de nagyon jól használhatók túrák szervezésére vagy csak egyszerűen szétnézni. A pontos menetrendet itt találod.

Riomaggiore – Telegrafo ( 9:30 és 16:15 ) felvisz 520 méter magasra egy lélegzetelállítóan szép szerpentinen, ahonnan elindulhatsz az 1 sz úton északra Monterosso vagy délnek Portovener felé. A 3 vagy a 3a úton lesétálhatsz vissza Riomaggiore-be … és még számtalan variáció

Manarola –Volastra ( kb. óránként ) Innen folytathatod utad a szerintünk egyik legszebb ösvényen a 6d-n vagy a 6-os úton, esetleg lesétálhatsz a szintén gyönyörű 6p-n vissza Manarola-ba.

Corniglia - San Bernardino ( naponta kétszer ) Gyönyörű a panoráma a San Bernardino-i temlom melleti padról, vagy tovább indulsz a 7-es úton felfelé. A 8a és a 7-es lefelé jelenleg le van zárva.

Vernazza - San Bernardino – Fornacchi ( naponta ötször ) tovább mehetsz a 7-esen felfelé vagy gyönyörködhetsz a San Berdardino-i padon. A 2011-es nagy vihar előtt Vernazza-ból egy fantasztikus panoráma korúton ment fel a busz egészen Drignana-ig és tért vissza Vernazza-ba. Ez jelenleg nem vehető igénybe.

Monterosso-ban egy panoráma körjárat üzemel az állomástól Levanto felé kb. 200 méterre egyik és az állomástól Vernazza felé kb. 500 méterre a posta előtt van a másik végállomása, miközben körbe megy az egész völgykatlanon. Majd vissza. Csak egy kört is érdekes megtenni – Cinque Terre kártyával ingyenes. Túrázáshoz a legmagasabb ponton, a Bivio megállóban célszerű kiszállni. Itt elindulhatunk az 1-es úton Soviore felé ( innen lejöhettek a 9-es ösvényen vissza Monterosso-ba ) vagy másik irányba a San Antonio felé ahonnan a legcsodálatosabb a Cinque Terre panoráma.( innen lejöhettek a 10-es úton, vagy tovább mehettek Levanto-ba ) A Bivio-tól indul a 12-es ösvény Levanto-ba.

Manarola

Hajó:

A menetrend és az árakat is idényenként változtatják. Ha túrázol, akkor praktikus az egy útra szóló jegyet venni. Nagy élmény a tenger felől látni a Cinque Terre-t, nem szabad kihagyni. Viharosabb időben a ki- és beszállás egy picike bátorságpróba is Riomaggiore, Manarola és Vernazza kikötőiben.

Cinque Terre Card:

Az Ötföld ösvényei INGYENESEK, csak a tengerparti 2-es útra, leánykori nevén Blue Path, a kék ösvényre kell venni Cinque Terre Kártyát ( jelenleg az 1 napos 5 EUR ) . Ezek közül jelenleg csak a 2c szakasz járható és időnként a 2d. Csak arra a napra kell venni kártyát, amikor ezeken az ösvényeken túrázol. Ezen a napon a zöld buszokat ingyen használhatod. Létezik ingyenes vasúti utazással kombinált kártya is ( most az 1 napos 10 EUR ). Mielőtt ezt megveszed, gondold át a programodat, nem minden esetben éri meg. Az utak aktuális állapotáról itt informálódhatsz.

Manarola

Az általunk bejárt ösvényekről röviden:

1 – Telegrafo-Portovenere lefelé közepesen nehéz felfelé nehéz, nagyon szép út

1 – Telegrafo- Soviore jó vonalvezetésű, könnyű, kevés helyen van kilátás

1 – Levanto – S.Antonio közepesen nehéz, gyönyörű ösvény

2c – Corniglia – Vernazza közepesen nehéz, nagyon szép út

2d – Vernazza – Monterosso a két vége nehéz, a többi részén könnyű, gyönyörű ösvény

3 – Riomaggiore – Telegrafo több mint 500 m emelkedés, közepesen nehéz, nagyon szép út

01 – Riomaggiore-tól fel az 1.sz úthoz nagyon meredek, nehéz út, gyönyörű panoráma - lefelé

02 – Manarola-tól fel az 1.sz úthoz nagyon meredek, nehéz út, gyönyörű panoráma – lefelé

6 – Manarola- Volastra közepesen nehéz ,Volasztra előtt rövid szakaszon nehéz, szép út

6d – Volastra – bele megy 7a-ba könnyű, fantasztikusan szép, egyik kedvenc ösvényünk

6p – Manarola – 6-os út majd Volastra nehéz, de nevéhez méltóan fantasztikus a panoráma

7a – a 6d-től lefelé meredek közepesen nehéz út, nagyon szép panoráma

7 – csak néhány száz métert mentünk rajta, mert a lefelé vezető rész le van zárva, meredek

9 – Soviore – Monterosso nehéz, meredek ösvény, szép panoráma

10 – San Antonio – Monterosso közepesen nehéz, meredek ösvény, szép panoráma

12 – 1-es úttól Levanto könnyű, kellemes nem túl látványos út, a vége műúton vezet

Mindegyik nagyon tetszett, de kihagyhatatlan 6d, 6p, 2d, 1-es Telegrafo és Portovenere között, az 1-es Levanto és San Antonio között és 3-as.
Képek a Cinque Terre 60 fotóalbumban.
Értékeld az élménybeszámolót!
10 (2 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:
tibma - 2015.03.25. 12:33

Az aktív linkeket külön köszönöm! Én az az excel táblás típus vagyok, viszem magammal a menetrendeket és azt is tudom 1 hónappal az indulás előtt, hogy melyik nap mit, hol és mennyiért fogunk ebédelni :) Na jó, ez egy picit túlzás, de tényleg nem szeretem a váratlan helyzeteket, szóval tényleg nagyon nagy segítség ez a beszámoló. Sajnos az angolom sem olyan, hogy simán kérdeznék :( Már nagyon várjuk, hogy láthassuk élőben...

MartiSatya - 2015.03.19. 20:41

Kedves Tibma! Köszönjük értékelésedet, nagyon örülünk, hogy tudtunk segíteni Neked ezzel az útleírással. Arra azért szeretném felhívni a figyelmed, hogy azóta eltelt közel két év. A leírásban is megadtunk néhány aktív linket, itt ellenőrizheted nem változott-e meg valami. A táj csodálatosan szép és az biztosan ugyanolyan lenyűgöző lesz Nektek is. Nagyon szép utat kívánunk!

tibma - 2015.03.18. 15:10

tibma - 2015.03.18. 15:10

tibma - 2015.03.18. 15:10

Fantasztikus beszámoló, rettenetesen boldog vagyok, hogy rá (Rátok) találtam! Most állítom össze az útitervünket, nagyon nagy segítség a leírásotok! Nagyon köszönöm és remélem, hogy a mi utunk is ilyen jól fog sikerülni. Jó egészséget Nektek!

tibma - 2015.03.18. 15:10

Fantasztikus beszámoló, rettenetesen boldog vagyok, hogy rá (Rátok) találtam! Most állítom össze az útitervünket, nagyon nagy segítség a leírásotok! Nagyon köszönöm és remélem, hogy a mi utunk is ilyen jól fog sikerülni. Jó egészséget Nektek!

tibma - 2015.03.18. 15:10

Fantasztikus beszámoló, rettenetesen boldog vagyok, hogy rá (Rátok) találtam! Most állítom össze az útitervünket, nagyon nagy segítség a leírásotok! Nagyon köszönöm és remélem, hogy a mi utunk is ilyen jól fog sikerülni. Jó egészséget Nektek!

tibma - 2015.03.18. 15:09

Fantasztikus beszámoló, rettenetesen boldog vagyok, hogy rá (Rátok) találtam! Most állítom össze az útitervünket, nagyon nagy segítség a leírásotok! Nagyon köszönöm és remélem, hogy a mi utunk is ilyen jól fog sikerülni. Jó egészséget Nektek!

MartiSatya - 2014.06.17. 17:46

Nagyon örülünk, hogy tudtunk segíteni. Remélem Nektek is nagyon tetszettek ezek a túrák. Köszi, hogy visszajeleztél! Várjuk az élménybeszámolódat....

Carathil - 2014.06.17. 14:13

Az egész beszámoló nagyon inspiráló volt számomra, köszönöm. Az utolsó mondat (kihagyhatatlan túrautak) pedig a legjobb és legpraktikusabb, mivel csak 3,5 napunk volt, így pontosan ezeket az utakat jártuk be, se többet, se kevesebbet. Köszönet!


Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina