Dubai kezdő turistáknak

Egyesült Arab Emirátusok Dubai

Ott-tartózkodás ideje: 2013. nov. 04.  - 2013. nov. 10. (6 nap)

8 hozzászólás I 46 487 látogató olvasta. Rögzítve: 2013. dec. 07. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar SzKatalin Beszámolója

Cimkék: Dubai 

Sok gondolkodási időt nem kaptam, van-e kedvem Dubaihoz. 5 perc a döntésre, de annyi sem kellett igen, igen! Én még nem jártam amerikai nagyvárosokban, nem bolyongtam felhőkarcolók között, a párizsi Défence és a londoni Docklands volt eddigi élményem. Szenvedélyem az építészet, legyenek bármely korban, bármely célból készült ember alkotta építmények. 2013 különleges élményt adott számomra: pár hónapon belül tapasztaltam meg a 3 ezer éves múlt és a jövőbe ívelő emberi alkotóművészet csodáit. Egyiptom után jöjjön az Egyesült Arab Emirátusok, Dubai.

Dubai, az a város, amiről szinte csak egy dolgot hall az ember: az olaj. Az olaj, ami a mérhetetlen gazdagság, fényűzés és pazarlás megteremtője. Bevallom, én is ezekkel a felületes ismeretekkel rendelkeztem. Kavargott a fejem, vízum, szálloda, közlekedés… mibe fog ez kerülni, ott, ahol aranyórában járnak az emberek, luxusautókkal vannak tele az utak. De nincs visszaút, az Egyesült Arab Emirátusokba fogok beutazni, abba az országba, ami határos Szaúd-Arábiával, Irán partjaitól 200 km-re van, a hírekből ismert Golf öbölben, a közel-kelet forróságában.

Mindig gondosan előkészítem az utazásaimat, interneten sok minden elérhető. Én mégis útikönyv és papír térkép párti vagyok, így beszereztem egyet még nyáron Franciaországban.

Turista szemmel Dubai nem különbözik egyetlen más turista célponttól sem, minden adott: közlekedés, szállodák, látnivaló, pihenés, evés-ivás. Na jó, ez utóbbin vagyis az iváson, erősen korlátozott alkoholfogyasztást értsünk.

Vízum: a vízumhoz úgynevezett szponzor kell, ami a mi esetünkben a szállodánk volt. A szállodát félpanzióval foglaltuk, mondhatom megérte nagyon, a vacsora kiváló volt. Szoba, fürdőszoba tágas, szoba plafonon Mekka irányába mutató nyíl. 3 csillagos szálloda, európai viszonylatban bőven megérdemelné a 4 csillagot is. Milyen lehet akkor a 7 csillagos Burj al Arab vagy az Atlantis Hotel! A szálloda kb. 80 euro/nap 2 főre, így nem tudni pontosan mennyi volt a vízum díj, ami nagyon szór 23 ezer Ft-tól 38 ezerig. Összességében egy hét budget-je akciós Wizzair repülőjeggyel és jó szállodaválasztással, egy középkategóriás úttal egyezik.

Közlekedés: Dubaiban a tömegközlekedés ki van találva. A turista feladata pedig, hogy megtalálja. Persze lehet taxival is közlekedni, sokan csak taxiznak, mert hazai viszonylathoz képest sokkal alacsonyabb az ára. Összességében azonban nem kevés (minimum 10 AED (dirham) egy menet, 1 AED= 60 Forint), mert Dubaiban mindig kell közlekedni, gyaloglást, sétálgatást el lehet felejteni, hatalmasak a távolságok, megbecsülhetetlen, hogy milyen messze van egyik-másik felhőkarcoló, és erre rátesz egy lapáttal az alulról, felülről sugárzó perzselő levegő. Városnézéshez használjuk a metrót! Ehhez szükségünk van egy bérletre, NOL Card a neve, a silvert válasszuk, megvehetjük bármelyik metró állomáson. 20 Dirham a kártya minimum ára, ebből 14 Dirham leutazható. Célszerű előre kalkulálni, de napi maximum 14 AED-be kerül a közlekedés. A rendszer olyan, hogy beszállásnál „becheckolunk”, kiszállásnál nem felejtünk el „kichekkolni”, mert mindig a leutazott tarifát vonja le a gép. Így nem kell silabizálni, hogy hány zónás jegyet vegyünk előre. Ha elérjük a napi limitet, onnantól nem von le a jegykezelő automata. Buszon is így működik.
Egy fontos kelléke a tömegközlekedésnek a kardigán, pulóver. Minden jármű légkondicionált, a kinti 38-45 fok után egy 18 fokra hűtött járműben kell eltölteni távolságtól függően, de minimum fél órát. Ugyanez vonatkozik a bevásárló központokra, múzeumokra, felüljárókra. A várost egy kétszer 6 sávos út szeli át, hosszában, gyalogosan keresztezni csak a metró állomásoknál lehet, nem aluljárón, hanem légkondicionált, mozgójárdás felüljárókon. Van ahol ez a felüljáró rendszer 2 km hosszú, se vége se hossza a mozgójárdáknak. Most így visszagondolva, azért mégis kell gyalogolni, nem is keveset.
Néhány szabály: metróban az első és/vagy utolsó kocsi rész a gold class, oda csak gold bérlettel lehet beszállni. Általános szabály, hogy az első kocsi (gold-on kívüli rész) a nőké, oda férfi nem léphet be, és valóban elzavarják hátra a férfi turistákat is. Buszon is ez a helyzet, a busz első része a nőké és a gyerekes családoké. Betartják és betarttatják.
A tömegközlekedésnek része még a water taxi, water bus a Creeken és Marina-ban. Az abras egy vízi jármű, kb. 20 ember fér rá szorosan ülve egymás mellett. Ezek közlekednek a Creek két partja Bur Dubai és Deira között 1 Dirhamért, mert itt nincs híd, a forgalom a föld alatt zajlik. Az Al Ghubaiba buszvégállomásról indulnak a távolsági járatok, innen mehetünk Abu Dhabiba is.
Jóval drágább, de kiváló városnézési lehetőség a Big Bus, azaz hop on hop off fejenkénti 40 euróért.
Egy gondolat erejéig visszatérve a taxizásra. Reggel és délután 5-től 7-ig hatalmas a forgalom, dugók végeláthatatlan gépkocsi lámpa folyam a 6 sávos utakon. Fel kell készülni arra, hogy az utazás több időbe telik, és a taxin van km és idő tarifa is. Közelre pedig nem szívesen visznek el, csúcsidőben pláne és akkor nehéz is taxit fogni.

Látnivalók: Három csoportra oszthatjuk a látnivalókat. A múlt, a jelen és a tengerpartok.

A múlt, ami európai tudatunkkal kicsit megmosolyogtat, pl. Al-Ahmadiya school 1912-ből, iszlám időszámítás szerint 1331-ből, szemléletesen bemutatja az oktatást, az osztálytermeket, nagyon élvezetes módon. Érdemes megnézni, ingyenes. Ugyanígy a Dubai Múzeum, 3 Dirham belépőjegyével, kiváló rendezésű kiállítás, végigjárhatunk időben 80 évet, az olaj előtti és az olaj utáni világban. Deira és Bur Dubai városrészekben sétálgassunk, arany és egyéb szukokban, ne csak a kirakott árukra figyeljünk, érdemes benézni egy-egy üzletbe, ahol megállt az idő. Sétáljunk a zeg-zugos utcákon, tanulmányozzuk a széltornyokat, a légkondicionálás ősét. Mindenhol tisztaság, sehol egy eldobott szemét, ételhulladék. Utcai gyorsétterem gyakorlatilag nincs, csak leülős helyek vannak, friss gyümölcsből facsart koktélt ihatunk, ha már kiszáradtunk a hőségtől, vagy egy mentateát, de egy jó hideg gyöngyöző csapolt sörre itt esély sincs. Az iszlám egész nap jelen van, hangszórókból hívnak imára a müezinek. Sok mecset van, mindben vannak szép számmal betérő hívők, a kint hagyott cipő mennyiségből látszik ez, és nincs mese a taxis nem visz el, ha éppen imádkozni van késztetése.

A jelen, amit az olaj adott az országnak. Dubai szimbólumai, a vitorlás alakú 7 csillagos szálloda Burj al Arab, a pálmasziget(ek), akiket a leszálló vagy felszálló repülőgépből lehet csak látni, az Atlantis Hotel hatalmas épülete, a 828 m-es Burj Khalifa. Itt jegyzem meg, hogy mindenképpen előre kell regisztrálni, ha fel akarunk menni, mert helyben szinte soha nincs jegy és jóval olcsóbb az on-line jegy. Nem könnyű megtalálni a bejáratát, rá kell szánni 1 órát!
Dubai Marinában kerülgetni kell az építkezéseket, de itt is találunk építészeti csodákat, csillogó üvegborítású épületeket. Mert a nap szünet nélkül tűz, ez itt nem mediterrán napsütés, annál sokkal több. Már reggel 8 órakor magasan van a nap, mint nálunk délben, igaz fél 7kor már sötétedik. Közép-európához képest télen 3 óra az időeltolódás, rövidek a nappalok. A strandok már 6 órakor kiürülnek, viszont a bevásárló központok a Mall-ok betelnek. Ne hagyjuk ki a Mall of Emirates, a Dubai Mall, a Wafi Mall, a Burjuman Centre-t a vezető divat cégek luxus üzleteivel, és ha van idő az Ibn Battuta bevásárló központokat. Mindegyik egyedi, elkápráztató, de nem a világhírű üzletek miatt, hanem a belső design miatt, ötvözve a modernitás és az iszlám építészet jellegzetességeit. Ha síelni támad kedvünk a forró sivatagi, vagy éppen forró párás időjárásban, beugorhatunk 2 óra síelésre a Mall of Emirates-be. Nem luxus, és minden ki van találva. 2 óra szórakozás: síelés, szánkózás, vagy bobozás 200 Dirhamba kerül, amiben benne van a teljes sífelszerelés, ruha, cipő, síléc, sapka kivétel a kesztyű, ezt venni lehet, ha nincs éppen nálunk egy a strandtáskában. Érdemes egy sétát tenni egy Mall parkolójában, élvezni fogják azok, akik a különleges és ritka autók szerelmesei. Garantáltan találnak olyant, amilyent még soha nem láttak, és nem egyet, hanem egy soron, tucat számra.

Tengerpart: A gigantikus épületek után, vagy között fedezzük fel a szebbnél szebb beach-eket. A legtöbb szálloda szervez free shuttle service-t valamelyik beachre. Akár a fizetős Jumeirah beachre (5 Dirham a napi jegy), vagy valamelyik open beachre tévedünk el, nem fogunk csalódni. Kék ég, gyönyörű tiszta tenger, fehér homok. Vízben csekély az élővilág, ha tengeri állatokra vágyunk arra is van kínálat, nem is akármilyen: az Atlantis Hotel Lost Chambers Aquariuma vagy a Dubai Mall-ban az Aquarium and Under Water Zoo.

Bárki bármennyi időt tölt el Dubaiban kötelező fotótéma a vitorlás alakú Burj al Arab szálloda. Figyelem, kora délelőtti órában érjünk oda, hogy tökéletesek legyenek a fényviszonyok!

Hogyan is foglalhatnám össze egy hét élményét! Egy apró ország, olyan földrajzi környezetben, ahol mindennaposak a fegyveres harcok, egy szigorú iszlám ország, ahol szabadon mozoghat az ember, ahol tökéletes a közbiztonság, ahol az asszonyaikat fekete lepel alá rejtik, ahol a férfiak talpig fehér kaftánban járnak, ahol mindenkinek van munkája, ahol küzdés, de nem szenvedés szegény bevándorlónak lenni, ahol pénteken, a munkaszüneti napon leáll a metró egész délelőttre. Ahol lüktet az üzleti és informatikai világ, ahol még az autóbusz megállók is légkondicionáltak, ahol az állampolgárok élvezik a mát, de ahol az ország vezetői gondolnak a jövőre, akik partnert keresnek maguknak a világban és nem ellenségeket. Ahol összeér a hagyomány és a haladás. Ezt láttam Dubaiban turista szemmel.

2013. november
Értékeld az élménybeszámolót!
10 (2 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:
Mdavid89 - 2015.10.24. 17:12

Na, beakadt a blogmotor. A lényeg: nem csak Abu-Dzabiba érdemes átugrani, de nagyon közel van ám Omán is (bűn kihagyni), és a többi emírség is mind megér egy-egy napot: http://iranydubaj.hu/programok-dubai-korul/

Mdavid89 - 2015.10.24. 17:10

Mdavid89 - 2015.10.24. 17:10

Mdavid89 - 2015.10.24. 17:10

lioliom - 2014.01.02. 16:01

Nagyon jó a beszámolód!Sok értékes információval annak aki gondolkodik az oda utazáson!Szuper!

SzKatalin - 2014.01.02. 10:08

SzKatalin - 2014.01.02. 10:07

Köszi a kiegészítést. Végülis én is erre lyukadtam ki a végére. :-) Ha sikerül eljutnod és a múzeumi "történelmi" filmet is megnézed, akkor bizony ott az olaj erősen kiemelt tényezőként jelenik meg. Üdv

roli101 - 2014.01.01. 11:26

Köszi a beszámolót, már én is gondolkodom rajta, hogy eltöltök ott pár napot. De azért azt jó lenne tudnod, hogy Dubai nem az olajra épül. Bár van a környéken olaj, de elhanyagolható mennyiségű. Inkább a kereskedelem jelentős és a turizmus.


Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!
Magyar  Română  Slovenčina