Sri Lanka-i körutazás és nyaralás

Srí Lanka

Ott-tartózkodás ideje: 2013. okt. 30.  - 2013. nov. 12. (13 nap)

2 hozzászólás I 2 898 látogató olvasta. Rögzítve: 2013. dec. 30. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar roli101 Beszámolója
Miért épp Srí Lanka?
Mert még viszonylag érintetlen természeti értékei vannak, az emberek még nem a fogyasztói társadalom rabjai és mert olcsó volt a repjegy:).

13 éve jártam ott, akkor még a polgárháború sújtotta országban. Szerencsére a háború pár éve véget ért, ami nagyon jót tett az országnak és az embereknek. Persze a vesztes tamilok biztos nem így érzik.
Az utak mellől eltűntek a katonai ellenőrző pontok, eltűnt a rettegés, a robbantásoktól való félelem.

Nade visszatérve az utazáshoz. A Türkish Airlines-nak volt most kedvező árú jegye Colombóba, isztambuli átszállással és maldív-szigeteki megszakítással. Az utasok nagy része oda ment, nem Srí Lankára.
A Türkisht választották idén a világ 10. legjobb légitársaságának, európaiként a legjobbnak. Nem is csalódtunk benne.
Vízum szükséges a srí lankai belépéshez, amit előre interneten lehet beszerezni 30 USD-ért bankkártyával fizetve. A reptéren gyorsan átjutottunk a vizsgálatokon, a külső részen rengeteg pénzváltó, ahol érdemes váltani, mert itt a legjobb az árfolyam és itt vissza is lehet váltani, hazautazáskor a rúpiát. Taxit, kisbuszt lehet fogni a kijáratnál. Negombóba, ami kb. 10 km 3000 forintért vitt el egy kisbusz hetünket. Persze nem hivatalos, hanem fekete fuvaros.
Negombóban egy éjszakát töltöttünk, kipihentük az utazás fáradalmait. A tenger, nem is, az óceán meleg volt és hatalmas hullámok voltak. Fantasztikus volt a vízben állva nézni a naplementét, miközben a trópusi eső szitált, majd zuhogott.
Reggel jött a kisbusz értünk, amit előre rendeltünk és megkezdtük a 4 napos kirándulásunkat. A forgalmi rend minket is meglepett, pedig láttunk már durva helyeket. Konkrétan halálfélelmünk volt, amíg meg nem szoktuk. Aki előz, az dudál és megy, nem nézi, hogy jön-e szembe valaki, mert az majd úgyis lehúzódik, lefékez. A távolsági buszok a legmerészebbek, mert ők a legnagyobbak és nekik van a leghangosabb dudájuk.Be nem látható útkanyarban szinte kötelező előzni.
A távolságok nem vészesek, de mivel 60-70-nél nem tudnak gyorsabban menni, ezért viszonylag lassan lehet haladni.
Első nap Polonnaruwába mentünk, ami egy régi királyi város és erősen emlékeztet Angkorra. Rengeteg rom az erdőben, kutyák, árusok mindenhol. Egyszer meg lehet nézni.
Második nap délelőtt indultunk neki a csúcstámadásnak, Sigiriyában. Érdemes korán reggel menni, mert melegben, tömegben kicsit nehezebb. Mi megszenvedtünk vele a 35 fokban. A tetejéről gyönyörű a kilátás. Utána ebéd és egy kis elefántogolás következett. Ebéd után következett Dambulla sziklakolostora, ahova szintén lépcsőkön kellett fölmenni. Itt már majmok is voltak a kutyák mellett. A sziklába vájt barlangokban rengeteg Buddha szobor és festmény található. Uzsonnára rotit ettünk egy útszéli sütödében és folytattuk utunkat Kandyba. Útközben megálltunk egy fűszerkertben, ahol sok okos dolgot hallottunk a fűszerekről és gyógynövényekről. A shopban minden bajunkra kaphattunk orvosságot, hatásukat egyenlőre teszteljük.
Estére érkeztünk Kandy-be, ahol egy remek kis szállásunk volt, finom vacsorával(rice and curry) vártak. Reggel kisbuszos városnézést tartottunk, és felmentünk a hegy tetején álló Buddha kilátóba, ahol éppen vasárnapi iskolát vagy valami ilyesmit tarottak a gyerekeknek. Tovább indultunk Nouvara Eliya és a hegyek felé. Útközben vettünk egy nagy adag apró banánt szárral együtt és piros banánt, aminek csak a héja piros, de a belseje hagyományos. A hegyek közé érve elkezdődtek a gyönyörűen rendezett teaültetvények. Meglátogattunk két teagyárat, de vasárnap lévén nem dolgoztak, csak az idegenvezetéses gyárlátogatásra volt lehetőségünk és teavásárlásra. Egyre feljebb kapaszkodtunk a kisbusszal a hegyi szerpentinen, az idő is kicsit hűvösebb, elviselhetőbb lett. A teaültetvények nem akartak véget érni csak Nouvara Eliyában, ahol már inkább zöldséget termesztenek. Itt szálltunk fel a vonatra ami Ellába vitt minket. Másodosztályra vettünk jegyet és nagy élmény volt. Rajtunk kívűl szinte mindenki tudta, hogy késik egy órát a vonat, ezért csak lézengtek az emberek az állomáson. Viszont a vonat érkezésekor, hatalmas emberáradat bukkant föl és elkezdett fölnyomakodni a vonatra. Mi illedelmesen előre engedtük a nőket, gyerekeket és öregeket, persze velük együtt nyomakodott a teljes családjuk, úgyhogy éppen csak felfértünk. Mint az indiai filmekben:), mozdulni sem lehetett, viszont magasabban voltunk az átlagnál így legalább a fejünket mozgatva tudtunk nézelődni, bár kintre nem sokat láttunk. Pár állomás után gyérült a tömeg, én pedig kiálltam az ajtóba, mai persze nem volt bezárva és ott állva utaztam fényképeztem végig a lélegzetelállító utat. Eleinte teraszos zöldségágyások, majd teaültetvények, később dzsungel ,vízesések, alagutak váltották egymást. Ahogy egyre magasabbra értünk, úgy hűlt a levegő, végül egy pulóver is jól jött. Az egyik vagonban a helyiek egy zenekart rögtönöztek dobokkal és énekeltek, táncoltak, nagyon jó hangulatot csináltak.
Sötétben értünk Ellában, ahol a buszunk várt. Szállásunk a hegyoldalban volt, csodálatos kilátással, kissé hűs éjszakával.
A szokásos rántottás reggeli után megindultunk lefelé a hegyekből egy gyönyörű szerpentinen. Sok vízesés volt, az egyik legismertebbnél meg is álltunk fotózni.
A hegyekből kiérve elértük az ország legszárazabb, dél-keleti részére, a szavannára. Itt több nemzeti park is található, ahol autós szafarin lehet részt venni. A legideálisabb időpont a szafarira a reggel lenne, de mi jóval később értünk az Udawalawe Nemzeti Parkba, de nem akartuk kihagyni. Az út mentén több kisebb cégnél is lehet szafarira befizetni. A szafarin láttunk elefántot, vízi bivalyt, pávát, krokodilt, madarakat, gyíkokat. A legjobb rész a terepjáróval való sárdagasztás volt. A fiatal sofőrünk nagyon meg akarta nekünk mutatni, hogy milyen jó sofőr, így az első pocsolyában majdnem ott is ragadtunk. Csak egyikünk útmutatásával tudott kijönni, de ezután belehajtott minden sárba, gödörbe, pocsolyába. Nagy élmény volt, kár lett volna kihagyni.
A szafari után ebédeltünk és jó rice and curry-t és megindultunk a tengerpart felé. Útközben még megnéztünk egy templomot, ahol festményeken kaphattunk választ arra, hogy melyik bűn elkövetése esetén, mi lesz a büntetésünk a pokolban.
Estére értünk a szállodánkba, ahol az előre lefoglalt szobáinkban lett egy kis variálás, de végül még jobban jártunk.
Értékeld az élménybeszámolót!
8.5 (2 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:
Kuszku - 2014.10.21. 16:58

Ázsiai és ausztráliai/új-zélandi utazással kapcsolatosan végzünk felmérést (élmények, mit szerettek, miért utaztok oda, kedvenc helyek stb.). Ha tehetitek válaszoljátok meg az alábbi kérdőívet. Köszi :)https://atevelemenyed.hu/q/76

Sancih24 - 2014.08.09. 22:20

Üdv. Jövő februárban utazunk srí lankára és bármilyen konkrét infó a szervezéshez jól jönne.amennyiben nem teher és megoldható oszd meg velem.Köszi Sanci


Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina