Sultan Gardens, Csodálatos szálloda a Vörös Tenger partján

Egyiptom Sharm El Sheikh Sultan Garden (all Inclusive)

Ott-tartózkodás ideje: 2014. okt. 08.  - 2014. okt. 15. (7 nap)

0 hozzászólás I 2 190 látogató olvasta. Rögzítve: 2014. okt. 17. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar Pista Bácsi Beszámolója

Cimkék: Sharm SultanGardens VörösTenger 

Pista Bácsi értékelése:

4.6

Az értékelések összesen:

4.6

Eddig 1 utazó értékelte.

Beszámoló a Sultan Gardens szállodában töltött hetünkről.

Az utat az Anubis Travelnél foglaltuk, eredetileg Tabára. Kisebb-nagyobb viszontagságok után lett belőle Sharm el Sheikhben a Sultan Gardens hotel, kárpótlásul tengerre néző szobát ígért az utazási iroda. Sőt, nemcsak ígérték, be is tartották (köszönet az Anubis Travelnek!!!), kint már a bejelentkezéskor a recepciós eleve lelkendezett, hogy milyen szép szobánk lesz.

Az út és a szálloda.
A repülő a Travel Service gépe volt, fél óra késéssel indultunk, de azt már Hurghadáig behoztuk (ott kitettük a Hurghadára menő utasokat, felvettük a visszajövőket). Aztán félmagasságon átrepültünk Sharmba. Sajnos a tenger felett már szinte tök sötét volt. Egyiptomba pontosan annyi az idő, mint nálunk, pedig a nap kb. másfél órával korábban kel ott fel. Kedden pontosan 5:40-kor, (ezt onnan tudom, hogy kimentünk napfelketét fényképezni), Budapesten meg 7:02-kor (ezt meg onnan tudom, hogy megnéztem az interneten). Este is nagyon hamar sötétedik kint, a strandról fél 5 körül fel kellett jönni, mert már nem sütött a nap).
A fizetős vízumot kétszer is megpróbálták ránk tukmálni, de mi kitartottunk a SINAI ONLY mellett. A vízumkérő lapot ugyanúgy ki kell tölteni, csak akik fizetős vízumot kérnek, azok a BANK feliratú ablaknál befizethetnek fejenként 25 dollárt és kapnak szép matricát az útlevelükbe. Akik SINAI ONLY vízumot kérnek, azok a kitöltött vízumkérő lappal fizetés nélkül mehetnek az útlevélvizsgálathoz, de szép matrica helyett egy nagyon csúnya, elkenődős tintájú pecsétet kapnak.
Az iroda kinti képviselője (magyarul valamicskét beszélő arab fiú) viszonylag gyorsan szétszortírozta az utasokat a buszok között, a kezünkbe nyomott egy rövid tájékoztatót majd magunkra hagyott bennünket a buszsofőrrel és egy segítővel. Mivel a térképen korábban láttuk, hogy a szállodánk 4-5 km-re van a reptértől, ezért rövid transzferre számítottunk. Ehhez képest egy óráig tartott, míg a szállóba értünk. 3 szállóba vitt utasokat a busz, a legtávolabbival kezdtük, aztán átmentünk a középsőbe, ami viszont pont ellenkező irányban volt a repülőtértől, mint a mi szállodánk, majd visszamentünk a mi szállodánkhoz. Elválasztott sávos az út, nem lehet akárhol visszafordulni, nem viccelek, egy jellegzetes körforgalmon ötször (!!!) mentünk át a transzfer alatt :-( . Mivel ekkor már este fél 8 volt, ezért kicsit morcosak voltunk, nem is kaptak jattot a buszosok.
A transzfer késését viszont a szállodában pillanatok alatt behoztuk. Az utazási iroda ígérte ugye a tengerre néző szobát, úgy voltunk vele, hogy biztosan csak leráznak bennünket,de majd helyben a vízumon megspórolt dollárok segítségével varázsolunk magunknak jó szobát. Ehhez képest meglátták az útlevelünket, rögtön mondta a recepciós, hogy a szobánk elő van készítve, nagyon szép szoba, biztosan nagyon elégedettek leszünk vele. Feldobták a karszalagot, jött is hordár gyerek, hogy viszi a bőröndöket. Vitte is, de egy kisbuszhoz, hogy azzal visznek bennünket. Azt hittük, hogy viccelnek, de nem, a kisbusz vagy 5 percig ment, mire a szobánkhoz értünk. Ráadásul a busz egy szerpentin szerű úton ment, a szálloda nemcsak hatalmas, hanem jelentős a szintkülönbség is van a szállodán belül. Amikor bementünk a szobába, akkor leesett az állunk, a szoba szép nagy volt és bizony az erkély a tengerre nézett :-). Úgy meglepődtem, hogy lányos zavaromban a bekészített 1 dolláros helyett egy kéteuróssal lájkoltam a hordárt.
Gyorsan szétdobtuk a cuccot és mondtuk, hogy akkor elszaladunk vacsorázni. Na, ez úgy néz ki, hogy a szobánktól (mint később megszámoltuk) 101 lépcsőfokot kell legyűrni ahhoz, hogy az étterembe érjünk. Ráadásul a legrövidebb úton menve is kb. 200-220 méterre van az étterem, de mi első este jól el is tévedtünk, így kb. 20 perc alatt értünk az étterembe.

Étterem.
Az étterem szuper!!! Van gyerekes és gyerekmentes étterem, mindkettőben ugyanaz a kínálat, csak a gyerekmentes csendesebb, visszafogottabb. Kinéztünk egy asztalt, rögvest jött a pincér, hogy mit hozhat inni. Őt is lájkoltam egy kéteuróssal, így az egész héten volt fix asztalunk, meg hordta a piát, ha kellett, ha nem. Az étteremben minden este tematikus estek voltak. Volt keleti (arabos, törökös kajákkal), volt olasz, volt orosz, volt indiai, meg ilyesmik. A kaják nagyon jók voltak, de igazából talán az indiai marha vindalo és az orosz borscs volt jól megkülönböztethető egymástól, egyébként kicsit egyforma íze volt az ételeknek. Ettől függetlenül az ebédek és a vacsorák nagyon jók voltak. Minden délben és este volt kétféle leves, 2-3 féle csirke, 1-2 féle hal és vagy marha, vagy bárány. Egyéni problémám, hogy én nagyon szeretem a kuszkuszt, de csak egyetlen este volt kuszkusz. Kérdeztem a pincérünket, hogy miért nincs többször kuszkusz, azt mondta, hogy kuszkusz csakis a keleti jellegű vacsoraesten van (aztán még hozzátette, hogy akkor is a vendégek 1 %-a kóstolja csak meg :-( ). Délben és este csinálnak helyben friss tésztás ételt, valami tésztát (penne, makaróni, ravioli, meg más félék) kiválasztasz, amit ott előtted főznek meg, aztán általad tetszés szerint választott raguval (gomba, kockára vágott paradicsom, paprika, hagyma, sajt, stb.) meg hol tonhallal, hol darált marhahússal egy serpenyőben sütnek össze. Tengeri herkentyű sajnos nemigen volt, volt hal sokszor, meg tintahal kétszer, de rák, vagy kagyló, vagy ilyesmi az egyszer sem volt :-(. Gyümölcskínálat állt 3-4 féle datolyából, fügéből, datolyaszilvából, kis banánból, guavából (az íze eléggé jellegtelen, de az illata valami csoda, még haza is hoztam egyet), negyedelt grépfruitból és gránátalmából áll. Görögdinnyét, epret, barackot, almát nem is láttunk.
Reggel lehet enni friss tojásból helyben készített ételeket is, szintén az általad összeválogatott összetevőkből. Kirakják eléd az edényt, amiben a tojás van, te saját kezűleg rárakod a az általad kiválasztott kiegészítőket (hagyma, paprika, paradicsom, sajt), amit a látványséf előtted megsüt. Itt lehetett kérni buggyantott tojást is, sós-ecetes forró vízbe belerakják a felütött tojást és lágyra, vagy médiumra főzik. Ez is nagyon finom volt.
Italok az étteremben a szokásos porból készült levek és teák. Ezekből csinálnak jégkását is a medencéknél és a tengerparton. A szénsavas üdítők Pepsi termékek, a kóla kivételével szerintem legalább olyan jók, mint a Coca Cola termékei, jól lehűtve teljesen ihatók. 20 egyiptomi fontért lehet inni frissen facsart narancs, eper és mangó levet is.
All inclusive ellátásban alkoholos ital van fehér-rozé-vörös bor és sör. Tömény van helyi viszki (brrrr…), helyi rum (koktélba teljesen jó), helyi brandy (egész iható), helyi gin (abszolút jó!) és helyi vodka (nem tudom, hogy milyen, de az oroszok literszámra itták). Ezekből csinálnak koktélokat is, egész jól.

Medencék, tengerpart.
A szállodában van 3 különböző medencecsoport, amelyek több medencéből állnak. Van2 egymás mellett lévő nagy medence, van egy csendes medence és van gyerekmedence, csúszdával. A törölközők törölközőkártyára vehetők át, napon belül is cserélhetők. A napágyak, a matracok, a napernyők ingyenesek, van hely bőven nem kell foglalni előre, pedig a szálloda olyan 80 % körüli kihasználtsággal ment ebben az időszakban is. A napágyak között sündörögnek a pincérek, folyamatosan hordják az italokat, ha 1 dollárral, vagy 1 euróval lájkolod őket, akkor folyamatosan hordják neked a piát, amit kérsz.
A tengerpart a szálloda egyik legjobb része, mi általában itt voltunk. A víz a szélén érezhetően melegebb, mint a medence vize. A medence olyan 23-24 fokos lehet, a tenger viszont 26-28 fokos is megvan, kora délután, amikor a dagály folyamatosan lassan önti el a homokos részt, akkor a felforrósodott homok miatt a tenger 30 fok fölé is felmelegszik ezen a részen.
Nem ismerem a szálloda múltját, de gyanús, hogy a szálloda mellett valamikor régen egyszerűen elrobbantották a tengerparti sziklákat és jelentős mennyiségű homok odahordásával alakították ki a viszonylag széles tengerparti részt. Az biztos, hogy a szálloda mellett jobbról és balról lévő szállodák egyike sem rendelkezik a Sultan Gardenshez hasonló tengerparttal, mindegyik szállodának a napágyas része egy kb. 2-3 méterrel a tenger felett lévő sziklaplatón van, innen futnak ki a stégek.
A tenger a Sultan Gardensnél is csak a szálloda úszó stégjén, vagy két elkerített „ösvényen” át közelíthető meg. Egyébként kb. 20 méter szélességben sziklák vannak, amelyekre nem lehet rálépni, mert épülő korallok ezrei vannak a sziklákon, ha nem tapossák le, akkor 20-30 év múlva csodálatos korallmező lesz itt. A 20 méteres szikla-plató után kezd mélyülni a víz, itt a vízalatti függőleges sziklafalon is korallok ezrei vannak, de még fiatal a korallpart, a korallok kicsik, de azért szépek.
És természetesen mind a platós részen, mind a sziklafalon halak százai nyüzsögnek. Túlnyomó többségük csak egy kicsit félreúszik, ha ember közeledik, lehet tanulmányozni őket. Feltétlenül érdemes sznorizós cuccot és vízalatti fényképezőgépet vinni, csodálatos a vízalatti világ.

Animáció.
Na az van bőven, bár talán hátrány lehet, hogy már nincs magyar animátor (régebben volt). Azért minden náció fiataljai és öregjei is megtalálják a nekik való szórakozást. Barátnőm is elggé visszahúzódó, ennek ellenére a harmadik naptól lelkesen ment sztrícsingelni, vizigimnasztikázni, sőt a hastánctanulásba is belefogott :-) Lehetett dartsolni, bocsázni, volejbólozni, mindig volt valami program a tengernél és a medencéknél is.
Este is van műsor az amfiteátrumban, először a szokásos gyerekdiszkó, aztán viszonylag nívós tánc, vagy zsonglőrbemutatók vannak. Haladnak a korral, a tinidiszkó nem délután, hanem éjféltől van :-)

A’la Carte éttermek.
Na, az is van bőven, bár az idény előrehaladtával kettő már bezárt, de így is maradt három. Ingyenesen foglalható az olasz (Casa Mia) és az indiai étterem (House of Spice). A FishMarket nevű az fizetős, több este is előfordult, hogy egyetlen ember sem volt bent, pedig nívós kajákat adnak közepes áron.
Mi először az olasz étteremben voltunk, a hangulat, berendezést, zene tökéletes. Egy korábbi utazó javaslatának megfelelően nem pizzát ettünk. A gombaleves eszméletlen finom, a minestrone leves is egész jó volt. Innentől egyformát ettünk az asszonnyal, a több helyen is dícsért beef fillet-et kértük. Én rare, asszony well-well done, de mindkettő nagyon jó volt. Kiszolgálás tökéletes volt, vagy 5-6 euróval lájkoltuk a pincérek igyekezetét (ha elfogyott akár a borod, akár az üdítőd, akár a vized, azonnal ott voltak és töltötték újra a poharakat. Volt egy kis értékelő lap, nagyon jó értékelést adtunk nekik.
Az indiai kicsit csalódás volt, belülről már kopottas, az olasznál mindenképpen gyengébb berendezés volt. Először gyorsan jött a pincér, lencse levest kértünk, ehhez képest szamoszát akartak hoztni, ami ugye nem leves. Na mindegy, hozták a lencsét. Az finom volt, jó csípősen készítették el. Másodiknak én lamb vindalot kértem, asszony meg csirke tikka massalát. A csirke sajna így kisütve állati száraz, nagyon kellett volna hozzá valami szósz. Mindegy, a vindalo elég szószosz volt, kapott a szószból bőven a csirke is. A vindalo egész jó volt, sikerült a tálalás után azonnal kiszedni belőle a még száraz chili paprikákat, így nem égette el a szánkat (és egyéb testrészeinket) a csípős íz. Sajna pincért többet nem láttunk, nemhogy magától nem jött pótolni az italokat, de odacsalogatni se lehetett. Mindegy, az értékelőlapon jól lehúztuk őket, a borravaló pedig nálunk maradt. (Érdekesség, hogy pont másnap volt a főétteremben indiai est, ott nagyon jól csinálták a kajákat, volt szósz is a csirke tikka massalához. Vindalo marhából volt, de nagyon jó volt.)
Volt Beach Party hétfőn este lent a parton helyben sütött halakkal és húsokkal, fejenként 15 euró a belépő, mi nem voltunk, ahogy láttuk, alig lézengtek páran a buliban.

A szálloda kertje, tisztasága.
Eddig ugye csupa jót írtam a szállodáról, pedig a kertjük minden más részén túltesz a szállodának. Van minden növény, látszik, hogy a pálmákat nem tavaly ültették, hanem sok-sok éve erősödnek a szálloda kertjében. Százával vannak datolyapálmák. de mindről le volt vágva a termést hozó rész, hogy a lepotyogó, vagy a madarak által dézsmált datolyaszemek ne rondítsák össze a kertet (van ahol kis szövött zsákocskát húznak a termés védelme érdekében a datolyákra, itt a tisztaság érdekében levágták a datolyákat, pedig az arabok szemében a datolya a világ legértékesebb eledele).
A szálloda egy eléggé ferde telken fekszik, a legalacsonyabb pont (a tengerpart) és a főétterem között 162 lépcsőfokot kell legyűrni :-(. Ugye általában 20 vagy 22 lépcsőfok van nálunk két emelet között, a 162 lépcsőfok az azt jelenti, hogy minden nap 2 étkezés alkalmával felmégy a nyolcadik emeletre. Jár körjáratban egy kis buszocska fél óránként, idősebbek, gyermekesek sokszor inkább a busszal mentek.
A tisztaság nagy volt, a szobákat minden nap takarították, ágyneműt, törölközőt minden nap cseréltek. Vizet mindig tettek a hűtőbe, és mivel a barátnőm minden nap eltette a szekrénybe a kis tubusos tusfürdőt és sampont, ezért minden nap tettek két-két tusfürdőt és sampont. Rendszeren lájkoltuk a szobatakarítót, így tekert nekünk libát az ágyakra törölközőkből, a fürdőszobában meg úgy hajtogatta a kéztörlőket, mint az étteremben szokták a vászonszalvétát.
A napi tutin nagyon ment nekik, ha viszont attól eltért valami, akkor leblokkolt a rendszerük. A wc vízvezetékcsöve eléggé szaporán csepegett, reggelre a teljes fürdőszoba úszott. Szóltunk, jött az enginier, de a csap csöpögött tovább, ezért a harmadik nap délutánjától egy poharat tettünk a csöpögés alá. Ez ugyanis nekik nem jutott eszükbe :-)

Egyebek
Kint a szálloda mellett van egy modern üzletekből álló kb. 500 méteres bazársor, szóval aki vásárolni akar, az mehet nyugodtan. Van két patika is, Antinalt, Smectát (kellett is!!!), Viagrát (nem kellett) bármikor lehet venni.
A WiFi ellátás sajnos csapnivaló a szállodában. Az egész szálloda tele van telepítve nagysebességű wifi routerekkel, a szobákban, medencénél, tengerparton maximális a térerő, azonban ez a hálózat fizetős :-( Óránként 2 euró, vagy 24 órára 10 euró. Viszont nem úgy megy, hogy minden nap használok fél órát és kitart a két óra, hanem sajnos a fellépéstől ketyeg a két óra, ha hamarabb leléptél, minthogy letelt volna a két óra, akkor így jártál. Free wifi csakis a recepció előtt van, nem volt olyan időszak, hogy ötvennél kevesebb használták volna. A sebesség ennek megfelelő, egy index címoldal kb. 4-5 perc alatt töltődik be. A feltöltés viszont kriminális, egy kb. 300 kB méretű kép 17 perc alatt töltődött fel :-(
Fakultatív kiránduláson nem voltunk, arról nem tudok mit mondani.
A szálloda vendégei abszolút vegyesek, a vendégek kb. 40 %-a szláv nyelvű (orosz, ukrán, lengyel, cseh, szlovák), 20 %-as olasz, 10 % arab, a többi angol, német, holland, francia, stb. A vendégkör eléggé kulturált! Kutya, macska nincs, se kóbor, se alkalmazott :-)

Összefoglalva.
A szállodát bátran ajánlom mindenkinek, bár a normál ára eléggé mellbevágó, de last minute foglalással már elérhető árban van. A szálloda szép és jó, felnőttek, gyerekek egyaránt jól érzik magukat benne.
Mi valószínűleg nem megyünk vissza, ennek oka (a hasmenésen túlmenően) az, hogy mi sosem megyünk vissza mégegyszer ugyanabba a szállodába, a világ nagy, igyekszünk minél többet megnézni belőle. De ha egyszer visszamegyünk egy szállodába, akkor ez lesz az :-)
És akkor végül, azért használtam folyamatosan a lájkolás kifejezést, mert a korábbi TipBoxokra most a LIKE felirat van írva és a felfelé mutató hüvelykujjacska van ragasztva.

Fejlődnek a korral ők is.
Értékeld az élménybeszámolót!
0 (0 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina