Adria-küldetés 3.rész: Horvát tengerpart 2014. Horvátország

Horvátország

Ott-tartózkodás ideje: 2014. jún. 30.  - 2014. júl. 04. (4 nap)

0 hozzászólás I 2 193 látogató olvasta. Rögzítve: 2017. feb. 01. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar cobranco Beszámolója

Cimkék: adria  balkán  baska voda  bicikli  biokovo  cobranco  dalmácia  foto  gradac  horvátország  kerékpár  makarska riviera  omis  sport  sveti jure  sveti jure  tengerpart  túra  videó 

Idén nyáron meglátogattuk a Dalmát tengerpartot,egy nagyszabású túra keretében,oda-vissza Bosznián át.A közlekedési eszköz kerékpár volt,ami egyben lehetőséget adott arra,hogy részletes útifilmet készitsek,melyben bátorkodtam kommentálni is a látottakat egy laikus szemével és persze a teljesség igénye nélkül.
Azt gondolom látványban nincs hiány és aki a partmenti hegyekre kiváncsi,az sem fog csalódni.


Útvonal:
Cetina-szurdok-Omis-Makarska riviera/Brela,Baska Voda,Makarska,Tucepi,Podgora,Drvenik,Zaostrog,Podaca,Brist,Gradac/-Biokovo Nemzeti Park: /Sveti Jure(1762m)

Egy kis irásos kiegészítő:

Üdvözlet mindenkinek, jó reggelt, ébredés a Cetina kanyonban. Nekivágunk a negyedik napnak, kezdődik a nagy attrakció. Ma kiérünk a tengerhez, de előbb át kell jutnunk a kanyont a tengertől elválasztó mészkősziklás magaslaton. A látvány, ahogyan emelkedünk a szerpentines úton felfelé, lenyűgöző,majd hatalmas szikfalak között folytatódik,azt sem tudom merre nézzek.Tőlünk jobbra a Mosor hegytömb magasodik tekintélyt parancsolóan a fejünk fölé.
A folyó egyre csak szélesedik,lelassul a folyása,közeledik a torkolat. Hosszan kanyarog az út mire kiérünk a tengerhez.

Omis, igazi adriai hangulatú kis város tele turistákkal. A Mirabella erőd fentről figyeli a szép, félköríves öblöt, amit hatalmas hegyek koszorúznak.

Cobranco nem hagyja ki, csinál néhány snittet az erődből, ezt látjátok is a képen és a videón. Megkeressük a strandod, jó kis fürdőzés, bámészkodás,és indulás a part menti úton.Tömeg van szépen,bár a forgalom egész elfogadható,ahhoz képest,amit vártunk. Van itt kikötő,hajók szépszámmal,és hegyek,hegyek,sziklák hátán.
Útközben idilli kis öblök, strandok mellett haladunk.

A tenger kékje és a szemközti szigetek panorámája káprázatos és ezt akár szó szerint is érthetjük.A Főút /Jadranska magistrala/a hegyoldalban halad,fel-le,néha kicsit fárasztó,de nem győzöm hangsúlyozni,a kilátás fantasztikus.A Biokovo monolit egyre gyakrabban kerül a horizontba,Cobranco mondogatja is: „Nem lesz egyszerű!” Próbáljuk becserkészni a partmenti utat/már ahol van/,Brela, Baska Voda városokban haladunk,ez már a Makarska riviéra, a tömeg elképesztő, de néha fel kell tölteni a muníciót,és persze a hőség is ott figyel,szóval fürdés,ahol csak belefér,illetve ahol mi beleférünk,mármint a tömeg mellett a tengerbe. Makarska a következő nagy település hosszú strandja látványos, szép pálmák szegélyezik a sétányt. Kis nézelődés a belvárosban,óvárosban,a török időket idéző hangulat,igazi dalmát „feeling”-el keverve,egy kisfotózás a patkó alakú kikötőben és indulás tovább. Nyomjuk ami a csövön kifér,rohamosan esteledik,Cobranco azért egy fotó erejéig lefut a tengerpartra elcsípni az ariai naplementét.

Szállás sehol,el kell érnünk Podgorát,Cobranco itt szemelt ki egy kempinget.Félhomályban befutunk,az út mentén „szállásdílerek” fogdossák a jövevényket,Cobranco szóba elegyedik velük,kivártatva közli: Alkudtam egy kiadósat,maradunk!Alaksori apartman,egész jó,12 ercsi/koponya,itt olcsónak számít. Cobranco izgatottan készül a másnapra,jön a nagy feladat,a Sveti Jure.

Kellemes időtöltést!

Cobranco
Értékeld az élménybeszámolót!
10 (1 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina