Marokkó 2014

Marokkó Marrakesh

Ott-tartózkodás ideje: 2014. feb. 10.  - 2014. feb. 24. (14 nap)

0 hozzászólás I 2 376 látogató olvasta. Rögzítve: 2014. dec. 02. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar kirgizke Beszámolója

Cimkék: Marokkó Marrakesh 

A kései ébredés után a fürdőablakon beszűrődő hangokból megállapítottuk, hogy az utcán már javában beindult az élet: kiabálás, gyerekzsivaj, motorberregés szűrődött be a kis ablakon. A benti világ mintha egy másik bolygón lett volna: belül puha csend és nyugalom uralkodott, éles ellentétben a házon kívül lüktető marrakeshi forgataggal.
Leballagtunk a Dar kis fedett udvarára, ahol az égbe törő pálmafák alatt mindössze három kis asztal várta a vendégeket. Imádom az ilyen személyes jellegű, alig pár vendéget kiszolgáló kis szállásokat, sokkal barátságosabbak, mint a több ezer vendéget futószalagon kezelő hotelóriások. Naima gyorsan gondoskodott a reggelinkről: kávé, tea, frissen facsart narancslé, vaj, lekvárok, kenyér. Naima javaslatára első nekifutásra nem a medinán belül próbáltunk eljutni a Jemaa el Fna-ra, hanem kívülről, a városfalak mentén. Nappali fénynél valóban egyáltalán nem tűnt bonyolult dolognak megtalálni a szállást, nem úgy, mint előző este… Február ellenére késő délelőtt már igencsak erősen tűzött a nap, gyorsan a hátiba kerültek a pulóverek. A Koutoubia mecset árnyékában megpihentünk egy kicsit, élveztük a melengető napsugarakat, a „télbe lopott nyarat”. Elindultunk a medina irányába, és teljesen véletlenül a Palais Bahiánál kötöttünk ki. Már ekkor megfogadtam, hogy soha többé nem követek el olyan hibát, hogy csak a telefonon hozok pdf-formátumú útikönyvet, mert egyszerűen halálosan idegesítő volt, hogy iszonyú lassan töltötte be az oldalakat, a térképekkel külön szenvedett, ha egyszer ellapoztam, utána kínszenvedés volt visszatalálni a korábbi oldalra. Megállapíthatóvá vált: papír formátumú útikönyv rulez.
Lényeg a lényeg, a Palais Bahia tök véletlenül épp az utunkba került, így ha már ott voltunk, meg is néztük. Az építmény egy 19. század végi városi palota, mely két részből áll, a részek különböző időszakokban épültek. A lakrészek egy-egy jázminnal, narancsfákkal, virágokkal beültetett udvar körül helyezkednek el. Annak idején a legjobb mestereket és anyagokat hozatták szerte Marokkóból a palota megépítéséhez: meknesi márvány, közép atlaszi cédrus, tetouani csempék díszítik az épületet. Megkapó a jellegzetesen marokkói zellij csempemunka, a festett fa mennyezetek, a gazdagon faragott, csipkeszerű gipszstukkó, mindazonáltal általában Marokkóban a hasonló palotákban az építészeti elemeken és kitűnő építészeti mestermunkákon kívül több látványosság nem nagyon van.
A Palais Bahia után az útikönyv szerint a közelben fekvő Dar Si Saidot akartuk felkeresni, de valahogy elvétettük az irányt, és össze-vissza kóvályogtunk a medinában. Óra - másfél múlva az volt az érzésünk, hogy körbe-körbe járunk. Hiába próbáltunk az egyébként mindenhová kihelyezett, a látványosságok távolságát jelző, többszínű táblák alapján tájékozódni, egyszerűen semmit sem találtunk meg. Saját balfékségünkön hitetlenkedve bolyongtunk órákon keresztül Marrakeshben, s noha nem ez volt az első medinánk, de ennyire talán még soha nem volt nehéz az eligazodás. A szúkokban minden esetre minden akadt, mi szem-szájnak ingere: kerámiaáruk, bőrpapucsok, fafaragások, fűszerek, ékszerek stb.

Folytatás és részletes beszámoló itt:

http://kirgizkeutazasai.blog.hu/tags/Marrakesh
Értékeld az élménybeszámolót!
0 (0 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!
Magyar  Română  Slovenčina 
Kedves Látogatónk!

Az ongo.hu oldal jelen formájában már nem frissül, ezért az oldalon megjelenő információk elavultak lehetnek.
Jelenleg azon dolgozunk a háttérben, hogy megújult formában és új funkciókkal ismét a felhasználók rendelkezésére álljon az ongo.hu.
Hamarosan jelentkezünk!

Az ongo.hu csapata
ongo