'In Bruges' 1.-2. nap

Belgium Brugge (Bruges)

Ott-tartózkodás ideje: 2014. okt. 27.  - 2014. okt. 29. (2 nap)

2 hozzászólás I 3 612 látogató olvasta. Rögzítve: 2015. jan. 04. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar MartiSatya Beszámolója

Cimkék: Brugge Bruges 

1.nap

Reggel hétkor, korom sötétben ébredtünk, hiszen itt vagyunk az időzónánk nyugati szélén. Így még sötétben is elindultunk volna, hogy végre meglássuk azt a várost, amiről annyi szépet olvastunk, láttunk már, többek között itt az Ongon is. A város viszont később, világosban sem akarta megmutatni egyszerre teljes szépségét, mert egy alacsonyabban szálló felhő vagy egy pár tíz méter magasban lévő ködbe burkolódzott. Gyalog sétáltunk be a Minnewater , a Begijnhof mellett a főtére.

Brugge

A Markt-on Brugge talán leghíresebb épületének a Belfry toronynak a teteje hol látszott, hol felhőben volt. Tízkor nyitott a téren az turistainformációs iroda a Historium épületében. Itt vásároltunk egy háromnapos Bugge City Card -ot amelyhez adnak egy 160 oldalas városismertető kis könyvecskét valamelyik világnyelven és egy várostérképet is. Ez utóbbi nem a legtökéletesebb, de lehet használni. Már az első turnussal bejutottunk a Historium -ba ami, a legmodernebb technikai eszközökkel megvalósított időutazás a középkorba – illatokkal, mozgó viaszfigurákkal, vetítéssel, hangeffektekkel. Az audio guide-ok használatát a látogatóknak bemutató egyik hölgy magyar volt, akivel a csoport indulásáig tudtunk néhány mondatot váltani. A Histórium remek szórakozás, nagyon profin meg van csinálva. Majd átsétáltunk a közeli Burg-hoz ahol megtekintettük a kívül és belül is nagyon szép Városházát, annak termeit. A téren található a Szent-Vér bazilika is ahol a monda szerint Jézus vérét láthatjuk egy kis üvegkapszulában. Ide direkt nem mentünk be, hogy a magunk szerény módján bojkottáljuk a XXI. században még élő buta középkori hiedelmeket. Szóval Jézus vére? Valaki odament a keresztre feszített haldokló Jézushoz és megvárta, hogy kis üvegcséjébe folyjék néhány csepp vér. Brrrr, ez borzalmas! Aztán már csak több mint ezer évig - úgy negyven generáción keresztül apáról fiúra szállt a vér titka. Vigyázni kellett erre az üvegcsére keresztény üldözéseken, háborúkon át, míg egy derék keresztes lovag el nem hozta Brugge-be. Ez tényleg a középkor. Mi inkább a XX. századot választottuk, Salvador Dalit szürrealista látomásaival, ami lehet, hogy másokat botránkoztat meg. A Dali-Xpo a Belfry torony épülettömbjében található és remek grafikákat és festményeket tekinthetünk meg a mestertől.
Utazás előtt az unokáink kérdezték, hogy mit fogtok ott csinálni, mit fogtok enni, inni Brugge-ben? - Délben elmegyünk a belga sült krumpli múzeumba, itt a látogatás végén adnak egy adag sült krumplit. Megesszük, majd átmegyünk a ’ De Halve Maan’ sörfőzdébe, itt a látogatás végén adnak egy pohár sört, aztán következik a desszert a csokimúzeumban, ahol adnak majd nekünk egy igazi belga csokit. :-) Dél volt és mi elindultunk a Belga Sült krumpli Múzeumba. A burgonya származása, fajtái, termesztése, feldolgozása. Az autentikus belga sült krumpli receptje ( 6 percig 130 °C - 140 °C olajban elősütjük, majd pihentetjük 10 percig és 1,5-3 percig 165 °C - 170 °C fokon készre sütjük ) sütők, zacskók, elárusító kocsik. Sőt az időszaki kiállítás arról szólt, hogyan sütötték a katonák száz éve, az első világháborúban a fronton a sült krumplit. A recepción kapott 3db (?) 40 centes kupon felhasználásával a múzeum utolsó termében, a büfében kedvezményesen vettünk hasábburgonyát. Egyből elhatároztuk, hogy ha hazaérkezünk, bejegyeztetjük a Magyar Gulyás Múzeumot :-). Látogatásunkat a közeli Choco-Story azaz Csokoládé Múzeumban folytattuk. A recept ugyanaz, csak itt a kakaóbabtól a kiváló belga csokoládéig. Az utolsó teremben egy cukrászmester mutatta be hogyan készülnek a belga bonbonok. Kóstolót kaptunk az alapanyagból, és amikor a bemutató véget ért, a késztermékből is kaptunk egyet-egyet.

Brugge

Közben a szél elfújta a felhőket és a párás levegőt, így alkalmasnak véltük az időt arra, hogy a csatornákról is megnézzük a várost. A kb. 30 perces hajókázás nagyszerű élmény. Brugge különleges szépségeit láthatjuk meg így, ha itt jársz, semmiképpen se hagyd ki! Sétánk a halpiacon át a Miasszonyunk templom irányába vezetett ahol megnéztük Michelangelo Madonna gyermekével szobrát. Most felújítás van, így szinte csak ez az egy remekmű látható – csökkentett áron - a templom egyik mellékhajójában. A szobor gyönyörű szép. Mariastraaat kis üzleteinek kirakatait nézegettük. Rengeteg helyben készített finomabbnál-finomabb csokik, marcipánok és egyéb édességek és Kínában gyártott szuvenírek. Hazafelé még körbesétáltunk a Begijnhof belső udvarát és bementünk egy látogatható apácalakásba. Pihentünk egy kicsit a hotelben, majd visszagyalogoltunk, hogy megnézzük milyen a kivilágított Brugge. A csatorna partján Minnewater-park szélén mentünk a Gentpoort-ig . Kerékpárosok, futók, egy foci csapat futó edzése – nagy volt a mozgás. A Gentpoort szépen ki volt világítva. A belváros felé indulva feltűnt egy motorbolt, csak az volt a furcsa, hogy egyetlenegy márkát sem ismertünk. Rövidesen rájöttünk ezek elektromos ’nagymotorok’ , a benzintank helyén hatalmas akkumulátorok voltak. A Markt a Belfry sárgás fényruhába öltözött és ebben a gyönyörű díszletben így október végén is rengeteg turista sétált a téren.

Brugge

2.nap

Alig szemerkélő esőben gyalogoltunk be a városba, hogy megkezdjük mai felfedező utunkat. Még szerencse hogy néhány perccel a nyitás előtt érkeztünk a Sint –Janshospital –hoz mert az eső tíz előtt pár perccel elkezdett rendesen zuhogni. Ebben a valaha kórházként működő múzeumban láthatjuk a korabeli gyógyító eljárásokat és az eszközöket. A korabeli orvosok bizonyára gyógyítottak meg embereket, mentettek meg életeket, de azért jó érzéssel töltött el bennünket, hogy nem a középkorban élünk. Az eső egy kicsit csendesedett, mi meg átmentünk Brugge talán legértékesebb tárlatát megnézni a Groeninge Múzeumba. Van Eyck –től a XX. századi expresszionistákig vannak festmények kiállítva. Nagyon tetszett az időszakos kiállításon Ellen Harvey installációja, amely korabeli képekből, tükrökből és Brugge térképből állt úgy, hogy a tükrök segítségével a múltat és a jelent egymásra vetítette. A múzeum része a pár tíz méterre lévő Arentshaus ahol egy itt élő brit festő Fank Brangwyn rajzai és képei láthatók. Az eső tovább esett, mi pedig folytattuk a város múzeumainak felfedezését az Expo Picasso –ban. Nagyon örültünk, amikor kiderült, hogy ez a tárlat nem csak Picasso, hanem egy elég gazdag gyűjtemény az impresszionistáktól Picasso –ig. Van itt Monet, Renoir, Toulous-Lautrec stb. sok Matisse, Miró és még több Picasso. Természetesen ezeknek a mestereknek nem a leghíresebb alkotásaik lógnak a falon, de így is nagyon remek tárlat azoknak, akik szeretik ezeket a művészeket. Amikor megnéztük Picasso békegalambjait átmentünk ’De Halve Maan’ sörfőzdébe. Szerencsére – vagy a rossz idő miatt – befértünk a néhány perc várakozás után induló angol csoportba. Körbevezettek bennünket a ma is működő üzemben, megnéztük a régi technológiából maradt tartályokat, üvegeket, sörös rekeszeket. Az épület tetejéről szép kitátás nyílott volna városra, de nem most esőben, párában. A látogatás természetesen a sörözőben fejeződött be, ahol minden látogatónak adnak egy pohár sört. Az eső továbbra is esett, mi meg átszaladtunk a közeli Gyémánt Múzeumba. A gyémánt bányászata, felhasználása, csiszolása, ipari gyémánt. Mikroszkóp alatt nézhetted meg ezt a speciális szénszemcsét. A kiállítás teljesen korrekt, de minket nem nagyon érintett meg. Dobjuk fel magunkat valami modern, érdekes, izgalmas dologgal! Az eső elállt így már sétálva indultunk a belváros szélén Concertgebouw épülete felé. Itt van a Sound Factory ami a netes nézelődésünk alapján egy modern zenemúzeum lenne. Mi még nyugaton ilyen lepusztult kiállítást nem láttunk. Tucatnyi harang az épület tetőteraszán – amit ütögethettél és hat számítógép két emelettel lentebb. Teljesen üres termek. Nem is értjük miért tartják nyitva. Ha nem Brugge City Card- dal léptünk volna be biztos, hogy visszaköveteltem volna a belépődíjat.

Brugge

Összességében nekünk Brüsszel főtere a Grand Place sokkal szebbnek tűnt, mint Brugge főtere a Markt. Brugge múzeumai sem mérhetők össze Brüsszel múzeumaival, sem nagyságuk sem művészeti értékük alapján. Az itteni múzeumok megtekintésével kapcsolatban a mindent vagy semmit elvet javasoljuk. Ha csak kevés időd van ( fél- egy napod ) a városra akkor nem feltétlenül kellene az idődet múzeumokban töltened. Ha több napot is szeretnél itt eltölteni, akkor célszerű egy Bugge City Card -ot venni vagy egy Brugge Múzeum kártyát, és nézz meg minél több kiállítást. Ez azért is célszerű mert külön-külön nagyon felülárazottak az itteni múzeumok. Brugge-ben, nem a Főtér, nem a monumentális épületek, nem a különleges, műkincsekben gazdag múzeumok a nagy attrakciók, hanem maga a város Brugge. A középkori városfalon belüli terület évszázados házai, csatornái, parkjai csodálatos mesebeli hangulatot árasztanak, amit az UNESCO is a világörökség részévé választott.

Brugge

Kicsit bosszankodva azon, hogy pórul jártunk a Sound Factory –ben, de legalább már csak alig szitáló esőben sétáltunk haza, hogy felkészüljünk esti programunkra. Nekünk nagyon bejön, hogy utazásaink során be-bepillanthatunk egy város kulturális életébe. Sajnos szerény nyelvtudásunk nem teszi lehetővé, hogy színházba menjünk, de szerencsére vannak más művészeti ágak a zene a tánc a pantomim, amik kárpótolnak minket. Ma MaZ Brugge szervezésében a Les Ballet C de la B előadásában egy modern tánc előadásra megyünk. A jegyeket a neten még otthon vásároltuk, bár én a vásárlást már kezdtem feladni, mert az angol oldal néhány kattintás után már egy holland felülettel folytatódott. ( Mivel 60+ vagyunk a 15 EUR helyett kedvezményes jegyet vehettünk 12,75 EUR-ért. ) Átöltöztünk, elindultunk de arra nem számítottunk, hogy a változatosság kedvéért szakadó esőben menjünk a tőlünk pár száz méterre lévő színházterembe. A "Badke" egy furcsa keveréke a modern táncnak, hip hop-nak, akrobatikus elemeknek, a capoeiranak és a palesztin népi táncnak dabke -nak. A tíz palesztin táncos másfél órán keresztül hatalmas lendülettel, adta elő történetét az életről, a szerelemről, az ünnepről és a háborúról. Az előadás végén a helyi közönség állva tapsolta, ünnepelte a táncosokat. Természetesen a rákosista vastaps itt is ismeretlen. Fantasztikus multikulti este volt. Az előadásról felvételt nem lehetett készíteni ,de szerencsére a Youtube –on belenézhetsz ha érdekel:Az előadás közben elállt az eső, a kellemesen enyhe éjszakán lassan andalogtunk vissza a hotelba, hogy kibeszéljük gondolatainkat. Mintha az időjárás is azt jelezné, hogy bizakodjunk a holnapi folytatásban. Talán a kerékpártúránk is hasonlóan felejthetetlen élmény lesz mint, ez az este…

Az alábbi videót itt HD -ben is megnézheted.
Feltöltve: 2015. jan. 04.
MartiSatya kapcsolódó élménybeszámolói:
Értékeld az élménybeszámolót!
10 (1 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:
MartiSatya - 2015.01.08. 16:22

Szerintünk, igen. Ennyi idő alatt a történelmi belváros bejárható.( Persze egy pár évet is szívesen élnénk itt.:-)) Mi még egy harmadik nappal megtoldottuk egy kerékpártúrával, amiről rövidesen írni fogok.Jó utat kívánunk!

Lilla79 - 2015.01.08. 12:38

Februárban készülök Bruges-be egy hétvégére, úgyhogy jó volt olvasni egy friss élménybeszámolót. Vajon két (másfél) nap elég a történelmi belvárosra...?


Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina 
Kedves Látogatónk!

Az ongo.hu oldal jelen formájában már nem frissül, ezért az oldalon megjelenő információk elavultak lehetnek.
Jelenleg azon dolgozunk a háttérben, hogy megújult formában és új funkciókkal ismét a felhasználók rendelkezésére álljon az ongo.hu.
Hamarosan jelentkezünk!

Az ongo.hu csapata
ongo