Törökország Isztambul Kék Mecset 2013

Törökország Isztambul

Ott-tartózkodás ideje: 2013. nov. 03.  - 2013. nov. 10. (7 nap)

0 hozzászólás I 2 214 látogató olvasta. Rögzítve: 2014. dec. 18. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar adanyist Beszámolója
A véletlenek közrejátszásának köszönhető, hogy 2013.11.05.-én a házassági évfordulónkat Törökországban és azon belül is a Boszporuszon való hajózással ünnepelhettük. Na de kezdem az elején. Feleségem a postaládából kivett levelet lobogtatott felém, és olvasta, hogy nyert egy ingyen körutat Törökországba. Ez csak egy igen rossz vicc lehet, válaszoltam. Olyanról még nem hallottam, hogy egy utazási iroda valakit ingyen elvigyen egy 8 napos isztambuli körutazásra. Lerövidítve a történteket, ott folytatom, hogy az utazási iroda megerősítette, hogy való igaz, nyert a feleségem egy ingyen utat. Választási lehetősége is volt, Barcelona vagy Törökország.
Mivel egyedül nem óhajtott elmenni, így benevezett engem is a körútra, természetesen ezt már nem ingyen. Erről a 8 napról szeretnék beszámolni, szóban és videó felvételekkel.
Megérkeztünk Isztambulba, s másnap megkezdtük a látványosságok megtekintését. Rövid séta után a Hippodrom téren találtuk magunkat. A Hippodrom tér 203-ban épült, eredetileg 100.000 személy befogadására alkalmas lóversenypálya volt. Volt ez a tér diadalmenetek helyszíne, tartottak itt tüntetéseket is, de az 532-ben levert Nika lázadás után több tízezer embert végeztek itt ki. Az aréna teljesen eltűnt, viszont három oszlop még áll a téren. Az első a görögök által 479-ben állított Spirál oszlop, eredetileg 8 méter volt. Egy másik oszlop a 25 méteres, egyetlen gránittömbből faragott Theodosios-obeliszk, ami az egyiptomi Karnaki templomból származik. A harmadik oszlop a Konstantin-obeliszk, amelyet VII. Bíborban született Konstantin császár megrendelésére készítettek.
A térről közvetlenül a csodálatos Kék Mecset megtekintésére indultunk. Ahmed szultán mecsetjének is nevezik, Kék Mecset nevét a díszítő kék izniti csempékről kapta. A XVII. század első évtizedeiben épült, Isztambul legismertebb épülete. A mecset 30 kupoláját és 260 ablakát 26 márványoszlop tartja. A szertartások ideje alatt nem látogatható, ezért mi mentes időben látogattuk, és készíthettem a videó felvételeimet. A mecsetbeli sétánkról a felvételeim talán többet elárulnak. A mecset megtekintése után még időztünk a Hippodrom téren és környékén, hallgattuk a Hagia Szófia müezzinjének imára szólítását, miközben a szökőkutas téren sétáltunk. Láttunk Isztambuli villamosokat is ilyen felvételek is vannak a videón. Ezt követően a Boszporuszon történt hajózásunkról fogok videó felvételes beszámolót közölni. Jó szórakozást kívánok utazásunk első részének megtekintéséhez.
Feltöltve: 2014. dec. 18.
Értékeld az élménybeszámolót!
10 (2 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina