Németország, Kassel, parkok a városban, SzG3

Németország Kassel

Ott-tartózkodás ideje: 2015. ápr. 15.  - 2015. ápr. 30. (15 nap)

0 hozzászólás I 1 610 látogató olvasta. Rögzítve: 2015. máj. 20. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar szalay3 Beszámolója

Cimkék: bergpark  fulda  fuldaaue  karlsaue  kassel  németország  park 

Szerintem most érkeztünk el Kassel legjobb részéhez, a parkokhoz! Mint említettem, Kassel Németország legzöldebb városa. Ennek sajnos az az egyik előzménye, hogy a II. VH-ban szinte porrá égették az egész várost, így az újjáépítésekor nagy figyelmet tudtak fordítani a parkok kialakítására. Ezek egy része már adott volt, így a Fulda partján elterülő
1./ Karlsaue:
alapjában ez a park Orangerie nevezetű kastély tartozéka (a kastélyról majd máskor). Közel 1,5 km2 területű, a kastélytól enyhén szétnyíló formában. Egy tervezett tájkép, amely zömmel barokk elemeket tartalmaz. Ha a kastély felől nézzük a parkot, akkor három tengely mentén van felfűzve a park. A kastély felől a baloldali csatorna a Hirschgräben, ez egy viszonylag magányos csatorna. A jobboldali a Küchengräben, ez a hosszabbik, megkerüli a a központi tavat (Aueteich), eléri a Blumeninsel Siebenberget, ezt minden oldalról körbefogja, és itt kerül kapcsolatba az Aueteichel is, tehát egy viszonylag komplikált vonalvezetésű csatorna és tó hálózatot alkot. A középső tengely, az ami sok mindent felfűz: egyenes vonalban húzódik a nyiladék végig a parkon, középen eléri az Aueteichet, áthalad a Schwaneninselen és a Blumeninselen.
Maga a park eléggé hasonlít a budapesti Ligethez, csak lényegesen nagyobb (lemértem kocsival, közel 2 km a hossza) és lényegesen jobban karbantartott. szemét sehol, béke, nyugalom. Még saját birkacsordájuk is van.
Az Orangerie-tól nyugatra terül el egy másik park, ez
2./ a Kis-Fulda melletti park:
szerkezetileg teljesen más, mint a Karlsaue, egy modern park kialakításához hasonlít. Itt kapaszkodik fel a part a város szintjére. A pereméről nagyszerű kilátás van erre a parkra, valamint a Karlsaue-ra. Amikor ott voltam, éppen virágoztak a dísz cseresznyefák, a fű harsogó zöld, gyönyörű volt. Azt, hogy a Kis-Fulda nevű patak honnan jön, a térképek alapján nem tudtam kideríteni, de végül is nem igazán érdekes.
Teljesen más a következő park típus.
3./ a Fuldaaue: ez a Fulda másik oldalán található, számos gyalogos híd vezet ide. Magával a Fulda két partjával majd később foglalkozunk (ez is megér egy misét). Ez az összes közül a legtermészetesebb parkforma. Ahogy elnézem az alakját, valószínűleg kavicsbányák működhettek itt korábban. A felhagyott tavak körül egy vízi paradicsomot alakítottak ki. Kocsival a másik oldalról is megközelíthető, van itt golfpálya, vendéglő, stb. A legérdekesebb az az, hogy noha valószínűleg sóderbánya gödrökről van szó, minden tó partján több plázsot is kialakítottak a fürdőzők részére (itt nem szennyezett a víz?). Érdekes a vizek színét is megnézni: amelyek kapcsolatban vannak a Fuldával, azok iszap-barna színűek, amelyek meg önálló bányagödrök, smaragd zöld színűek.
Persze további parkok is találhatóak Kasselben, hogy csak a Bergpark Wilhelmshöhét említsem, de felteszek még 1-1 képet a Schönfeld parkról, ill. az Ottoneum melletti kis parkról.
szalay3 kapcsolódó élménybeszámolói:
Értékeld az élménybeszámolót!
0 (0 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina