Pulai városnézés

Horvátország Pula

Ott-tartózkodás ideje: 2015. jún. 18.  - 2015. jún. 21. (3 nap)

0 hozzászólás I 2 760 látogató olvasta. Rögzítve: 2015. jún. 24. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar kalled Beszámolója

Cimkék: Horvátország Pula Amfiteátrum templom diadalív Aréna 

Ha Puláról van szó, akkor az Amfiteátrumot kell elsődlegesen megemlíteni. Ez a világ 6. legnagyobb, ma is álló Arénája, mely megérdemli, hogy Horvátország leghíresebb látnivalójaként tartsák számon.
Fénykorában 23 ezer néző befogadására volt képes, és 20 bejárattal rendelkezett. 132 m hosszú, és 105 m széles.
Ahogy ott állunk és nézzük, merüljünk el gondolatainkban. Képzeljük el a római idők véres gladiátor és állatviadalainak vagy a középkori lovagi tornák helyszíneként. Ma pedig koncerteket, és operaelőadásokat tartanak benne. Meglepő de az épület részeit többször felhasználták más épületekhez. Sőt, a II. Világháború idején az olasz fasiszták azt tervezték, hogy szétszerelik és Olaszországba szállítják. Erről a tervről csupán a várható nagy költségek miatt mondtak le.

Az ókorban és a középkorban védelmi szempontból az egész várost fal vette körül, tíz kapu tette lehetségessé a bejutást a városba. Az idők során a város terjeszkedni kezdett és a fal is szükségtelenné vált, ezért lebontották. A falból az Ikerkapu és a Gardini tér között maradt meg egy darab. Az Ikerkapu azért kapta a nevét, mert három oszlop tartja, amit két boltív köt össze. Bár a II. század környékén épült mégis jó állapotban és masszívan áll.
A közelében pedig a város legrégebbi kapuja, a Herkules-kapu található, ami a város patrónusáról, Herkulesről lett elnevezve.
A Segius diadalív, más néven Aranykapu szintén a városfal része volt. A falat lebontották körülötte, de a kapu megmaradt és bejáratként tekinthető az óvárosba. Az Aranykaput Salvia Postuma Sergi építette a saját pénzéből, ajándékul három családtagjának, akik akkor fontos szerepet töltöttek be Pula életében.

Az egykori római fórum terén áll Róma és Augustus temploma. Ezt az épületet Róma akkori császára, Augustus építette, a római Mars-templom mintájára. Később katolikus templom lett, majd pedig bármilyen hihetetlen, csűrként használták. 1944-ben Pula bombázása idején súlyosan megrongálódott, de restaurálták.

Közvetlenül a templom mellett található a városháza, melyet Vitreus podeszta építtetett, akiről a Podeszta-palota nevet kapta az épület. Építéséhez felhasználtak egy régi templomot. Eredeti formájában csak a keleti oldalát láthatjuk egy sajnálatos tűzvész eredményeképp.

A Mária Mennybemenetele Székesegyház Pula néhány más épületéhez hasonlóan valóságos stíluskavalkád. Egy római templom alapjaira, román stílusban épült. Gótikus részek és a klasszicizmus jelei is felfedezhetők benne. Évszázadokig építették, számtalanszor átépítették és bővítették. Tornyának építéséhez az Amfiteátrum köveit használták fel.

A pulai Erőd egy védelmi célokra készült tömör építmény, csillag alakú négy bástyával. Ma a történelmi múzeumnak ad helyet. Elsősorban a csodálatos kilátás miatt érdemes felmenni.

Pula főleg sziklás, betonozott, és kavicsos partokkal rendelkezik.A közeli Medulinnál viszont homokos strand is található, ami kisgyermekes családok számára is ideális.
Értékeld az élménybeszámolót!
10 (1 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina 
Kedves Látogatónk!

Az ongo.hu oldal jelen formájában már nem frissül, ezért az oldalon megjelenő információk elavultak lehetnek.
Jelenleg azon dolgozunk a háttérben, hogy megújult formában és új funkciókkal ismét a felhasználók rendelkezésére álljon az ongo.hu.
Hamarosan jelentkezünk!

Az ongo.hu csapata
ongo