Madrid avagy egy 14611 éjszakás kaland

Spanyolország Madrid

Ott-tartózkodás ideje: 2015. dec. 28.  - 2015. dec. 28. (1 nap)

2 hozzászólás I 1 925 látogató olvasta. Rögzítve: 2016. feb. 11. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar MartiSatya Beszámolója

Cimkék: Madrid Thyssen Bornemisza Prado Pocketguide 

Kívülről elég furcsa látvány lehettünk napfelkelte után, kicsivel kilenc előtt a Puerto del Sol-on. Két idősebb ember fülükben headsettel kiabálnak egymásnak, mintha kicsit süketek lennének. ’ Neked van már GPS-jeled?’ Aztán oda fordulnak az eperfáról epret evő medve irányába, várnak egy kicsit majd tovább mennek a tér közepe felé. Egymásra mosolyognak: ’ Ez nagyon jó!’ Majd befordulnak egy a Puerto del Sol-ból nyíló Calle Preciados utcába.

Madrid 2.nap

A következő három órában így sétálgattunk végig Madridon, kihasználva a XXI század csodálatos technikai lehetőségeit. A találmány olyan egyszerű, hogy bizonyára többen is gondolhattunk már rá. Én biztosan. Mi lenne, ha a GPS navigáció nem azt mondaná , hogy ’ A következő lehetőségnél forduljon jobbra!’ hanem, hogy ’ A következő sarkon egy nevezetes cukrászda található.’ Szerencsére egy magyar startup cég kiváló minőségben meg is valósította ezt az ötletet és több mint 150 város megismeréséhez nyújtanak segítséget. Az alkalmazás természetesen alaphelyzetben az angol nyelvet ( és más világnyelveket ) preferálja, de mivel a fejlesztők magyarok sok város esetén tartalmaz a csomag magyar nyelvű hanganyagot is. Mi Madrid, a Habsburgok városa c. túrát jártuk be. Egyszerűen fantasztikus, hogy miközben sétálunk egy útvonalon az okostelefonunk a fülünkbe mondja mi az, amit az útba eső nevezetességről tudnunk kell. Így mentünk végig a Puerto del Sol- tól a Királyi Mezítlábas Hölgyek kolostora, Plaza Mayor, Mercado de San Miguel vásárcsarnok, Calle del Codo,Plaza de la Villa,Plaza de la Cruz Verde útvonalon a Királyi palotáig. Közel három órás sétánk az Operánál fejeződött be . A tempót természetesen mi diktáltuk, a GPS figyeli a helyzetünket és ennek megfelelően fut az alkalmazás és ad utasításokat . A szűk sikátorokban néha pontatlan volt a helymeghatározás, és a túra alatt az app kétszer váratlanul ’ kiugrott’ , de pillanatok alatt újra lehetett indítani és ott folytatta ahol abbahagyta. Ezek az apróbb hibák nem feltétlen az alkalmazással, inkább szerintünk a telefon beállításával kapcsolatosak. Nagyon ajánljuk kipróbálásra, remek szórakozás!

Madrid

Mi egy véletlen folytán találtunk rá. Toledói kirándulásunkhoz szerettünk volna egy interaktív térképet letölteni. Így találtuk meg a PocketGuide Toledo angol nyelvű app-ot. Ezt telepítve felajánlotta, hogy töltsük le a PocketGuide keretszoftvert és adott 6 bónuszpontot. A keretszoftver letöltése után a 6 bónuszpontból éppen meg tudtuk vásárolni a Madrid guide-ot. Ez tartalmaz egy GPS kezelésére alkalmas remek térképet, a nevezetességek ( zömében angol nyelvű ) leírásával és fotókkal illusztrálva többet, közülük magyar nyelvem is. Az egész offline működik, nincsenek költségeid. Természetesen, ha nem vásárolod meg az offline adatokat, akkor módod van online a helyszínen is használni, de ekkor az adatforgalommal fizeted meg akár a vételár többszörösét is. Ha nem veszed meg az alkalmazást, de képes vagy a sok tucat nevezetességet otthon online (wifi ) végignyomkodni akkor az így letöltött file-ok a telefonodban maradnak, azaz offline is elérheted ezeket majd a helyszínen, csak ez az előkészítés elég időigényes. A PocketGuide egy nagyon remek magyar alkalmazás, a jövő útikönyvét tarthatod ma a kezedben. ( Egyes magyar városokról készült vezetett túrák ingyen is elérhetők. )

Madrid

Túránk után az Operától metróval átmentünk a Cibeles -ig majd gyalog mentünk a Thyssen-Bornemisza képtár felé, amely hétfőnként 12 órától ingyenesen látogatható. Már távolról láttuk, hogy sokan vannak, de a bejárathoz érve már végeláthatatlannak tűnt a várakozó embertömeg. A következő keresztutcánál a Plaza de la Cortes –nél tudtunk csak beállni a sorba, de még délig mögöttünk is nőtt a sor vagy százméternyit. Amikor elindultunk nem gondoltuk volna, hogy nagyon rövid időn belül kb. tíz perc várakozás után bejutunk az épületbe. A Thyssen-Bornemisza ( A gyűjtemény alapítója Heinrich Thyssen a magyar Bornemisza Margittal való házassága révén bárói címet szerzett. A gyűjtemény sokáig Svájcban volt, majd a 80-as években került Madridba.) egy csodálatos galéria amit, szinte csak a nagy Párizsi múzeumokhoz tudnánk hasonlítani. Fantasztikus festők, világhíres képeinek sokasága. Egyik ámulatból a másikba estünk, itt egy lenyűgöző Renoir, ott egy Monet, az meg egy Van Gogh, egy Picasso, Gris és a régebbi óriások közül Dürer, Rubens, Jan van Eyck, Caravaggio, Tiziano, Rembrandt, stb. remekművei. Nekünk kifejezetten tetszettek a XIX század végi és a XX. századi szemet gyönyörködtető képek kollekciója. A Thyssen-Bornemisza képtár mindenképpen Madridi kötelező látnivalói közé tartozik. Az a sorban álló rengeteg ember szétszóródott a hatalmas épületben, a kiállító termekben mindig voltunk néhányan, de nem volt zavaróan nagy tömeg.

Madrid

Az esti programunkig, még volt annyi időnk, hogy metróval kiszaladjunk a svéd bútoroshoz egy késő délutáni ebédre, vagy egy korai vacsorára. Vásároltunk is két darab Európában sehol máshol nem kapható díszpárna huzatot,:-) és a svéd bútoros melletti hipermarketben néhány ajándékot unokáinknak. Spanyolországban a karácson dec. 25.–töl vízkeresztig tart, és az igazi ajándékozás január 6.-án van. Így itt még javában tartott a karácsonyi vásár. Átvágva ezen az óriási bevásárló központon elgondolkodtunk azon mi lenne, ha a spanyol gazdaság nem lenne válságban? Rengeteg bolt, óriási kínálat, az ajándékokkal felpakolt vásárlók között alig lehet menni. Nem lenne rossz nekünk sem egy ilyen spanyol válság. Este hat előtt pár perccel értünk vissza a Prado -hoz, mert mindennap, zárás előtt két órával ingyen engedik be a látogatókat. Egy kb. száz méteres sor végére álltunk be, és nagyon bizakodóak voltunk, hiszen eddig is elég hamar bejutottunk a képtárakba. Most tévedtünk! A biztonsági ellenőrzés meglehetősen alapos így néhány perccel több, mint fél óra alatt léphettünk csak be az épületbe. Ettől nem estünk kétségbe, mert már előre úgy terveztük, hogy ma csak a képtár egyik szintjét nézzük meg és holnap este ismét visszajövünk. A Prado nem véletlen, hogy a világ leghíresebb képtárai közé tartozik. Sokkolva éreztük magunkat, különösen a kora délutáni Thyssen-Bornemisza –ban tett látogatással együtt mintha egy művészettörténet könyvbe vagy ( ez modernebb ) egy művészettörténeti virtuális alkalmazásba ugrottunk volna bele.

Madrid

Minden itt van tőlünk karnyújtásnyira, amit eddig csak könyvekben láthattuk, és ámuldoztunk róla, hogy hű ez fantasztikus. Szemben állunk egy Bosch -al és elgondolkodunk azon vajon mit akart üzenni nekünk a mester ötszáz éve. A földszinten többek között Van Der Weyden, Bosch, Dürer, Goya és a tegnap megismert Sorolla alkotásait tekinthettük meg. Csodálatos és kicsit sokkoló is ez a fantasztikus gyűjtemény, ez a mérhetetlen gazdagság. Itt azért már éreztük egy-egy híresebb kép előtt, hogy kicsit sokan vagyunk a képtárban. Míg a Thyssen-Bornemisza –ban vaku nélkül szabad volt fotózni addig a Prado –ban ez szigorúan tilos volt. A Prado felének megtekintése után már csak egy programunk volt a mai napra, hogy jegyet vegyünk az Atocha pályaudvaron a holnapi Toledo -i kirándulásra. Automata – Toledo – turistajegy – oda-vissza – fizetés –kártya - PIN kód és magabiztos vállveregetés, hogy így hatvan felett is milyen flottul megy ez nekünk. Már csak egy menüpont van hátra a jegy nyomtatása. De a jegy sehol! Mire a képernyőre pillantunk már éppen el is tűnt a hibaüzenet. Remek, akkor ez most egy tizenkétezer forintos próbavásárlás volt, mert az egész tranzakcióról semmilyen bizonylatunk nem maradt. Információ – elküldtek a Renfe információba - innen tovább a szerviz információba ahol egy fiatalember elég meggyőzően állította, ha nem nyomtatott jegyet az automata, akkor nem is vonta le azok árát. Ismétlés onnan, hogy … De előbb kifigyeltük, hogy olyan masinához álljunk ahol előttünk valaki jegyet nyomtatott. Így már teljes volt a siker, és másnap arról is meggyőződtünk a neten, hogy tényleg csak egyszer fizettünk. Holnap reggel irány Toledo!

Már csak egyetlen dologgal vagyunk adósok, hogy mi az alcímben szereplő 14611 éjszakás kaland. Mivel a történet kicsit ’ romantikus’ ( mondaná legkisebb unokánk Blanka) ezért a Budapest Bár egyik szerzeményét hívjuk segítségül. 14611 nap = 480 hónap = 40 év. Pontosan ma ünnepeljük 40. házassági évfordulónkat. Ha olvastad bevezető írásunkat, akkor eláruljuk ezért szerettünk volna eredetileg Nyíregyházára utazni unokáinkkal, mert ott ismerkedtünk meg, valójában nászútra is oda mentünk és az elmúlt negyven év legcsodálatosabb ’ végterméke’ mégis csak ez a négy remek kis emberpalánta. A dalban megénekelt 20000 együtt töltött nap még nagyon távolinak tűnik de, azért mi szívesen emlékszünk vissza az elmúlt 14611 napra is, és erre a sorban legutolsó Madridira is.
Értékeld az élménybeszámolót!
0 (0 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:
MartiSatya - 2016.02.11. 10:07

Éva, köszönjük a jókívánságokat. Mi mostanában olvastuk a Ti Bledi élményeiteket, mert nyári utazási terveink között szerepel. Beszámolóddal sokat segítettél.Kívánunk sok szép utat Nektek is!

Mikeve - 2016.02.10. 09:44

szuper tippeket adtok, imádom az írásaitokat! ezt az app-ot én is letöltöm. és még legalább 14611 éjszakás kalandot kívánok nektek!


Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Magyar  Română  Slovenčina