Szlovénia - túl közel van

Szlovénia Bled

Ott-tartózkodás ideje: 2016. júl. 22.  - 2016. júl. 23. (1 nap)

2 hozzászólás I 1 568 látogató olvasta. Rögzítve: 2017. jan. 29. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar MartiSatya Beszámolója

Cimkék: Szlovénia Bled Vintgar 

Szlovéniában már sok évvel ezelőtt jártunk. Átmentünk Olaszországból Horvátországba és vissza Kopernél. Ez is ugyanolyan, mint a horvát-tengerpart csak sokkal rövidebb gondoltuk és nem igazán vásároltunk be szlovén útikönyvekből. Most, hogy idei nyaralásunk során keresztül-kasul átutaztunk ezen a kis országon, döbbentünk rá, hogy Szlovénia egy igazi ékszerdoboz. Egy baja van csak, hogy túl közel van. Bezzeg, ha ez a tüneményes kis ország legalább vagy ötszáz kilométerrel messzebb lenne, mi is sokkal korábban bejártuk volna.:-) Most viszont elhatároztuk, hogy rövidesen hosszabb időre visszatérünk ide nyaralni, túrázni, biciklizni. Amikor azt lehet olvasni honfitársaink körében mennyire népszerű a horvát-tengerpart, arra gondolunk nemcsak mi, mások is elmehettek így Szlovénia mellett. Ebben a kis országban minden van, a síkságtól az Alpok égbetörő hegycsúcsáig, patakok, szurdok, folyók, zöldellő középhegységek, és a tengerpart. Elég csak egy pár száz kilométeres kört menni az országban és minden tájegységét felkereshetjük. Rengeteg lehetőség túrázásra, kerékpározásra aktív pihenésre. Nem utolsó sorban első benyomásra egy kulturált nyugatias országnak tűnik. ( Ahol pl. nem szednek az autósoktól parkolási díjat a nevezetességek mellett, csak azért, hogy lenyúlják őket. )

vieses

Amikor visszatértünk második napi kerékpáros túránkról, Karintiába egy zivatar kíséretében megérkezett egy hidegfront. Másnap a Dobratsch-ra terveztünk egy túrát, de megijedtünk, hogy ha ilyen marad az idő egyrészt szét fogunk ázni, másrészt a felhőktől nem fogunk semmit sem látni a gyönyörű panorámából. Már túráztunk itt egy kicsit és kerékpároztunk is, holnap menjünk le Szlovéniába Bled-ig. Ha utánunk jön a hidegfront, akkor még tovább a tengerig. Összepakoltunk és másnap átmentünk Tarvisio-ba, majd onnan át Szlovéniába. Jó érzés volt látni itt-ott a bicajosokat, hiszen két nappal ezelőtt mi is ott kerékpároztunk. A műútról jól lehetett látni, hogy Kranjska Gora után a kerékpárút egészen Jesenice-ig folytatódik. ( Lehet, hogy tovább is csak azt nem láttuk a kocsiból.)

bicajBled előtt egy körforgalomhoz értünk, ahol már látszott, hogy ami nekünk a Balaton az a szlovéneknek a Bledi-tó. Elég nagy dugóba araszoltunk és GPS-n láttuk, hogy még elég messze vagyunk a Bledi Kempingtől. Egy lámpánál rögtönözve balra kiszálltunk a dugóból , és percek múlva a Camping Radovljica bejáratánál voltunk. A lakókocsiból kipakoltuk a kerékpárokat, de csak azért, hogy mindenkit átverjünk ( és hogy elférjünk ) majd felvettük túracipőinket és irány a Vintgar-szurdok. Egy útterelés miatt kicsit elkavartunk és a 6-7 kilométeres út kicsit hosszabb lett, de végül is megérkeztünk a szurdok parkolójába. Ingyenes és őrzött! Útközben bevásároltunk némi ennivalót, amit aztán még a bejárat előtt elhelyezett padok egyikén el is fogyasztottunk. A szurdok nagyon szép, a lezúduló kristály tiszta víz fölött jól kiépített fahidakon sétálhatunk a szűk kanyon egyik oldaláról a másikra.( hasonlóan a Plitvicei-tavakhoz ) Elég sokan vannak, de nincs zsúfoltság.

szurdok


(Köszönet Mikeve –nek akik néhány éve jártak itt és Ongos élménybeszámolójuk inspirált minket a Vintgar-szurdok megtekintésére. ) A vízben pisztrángok úszkálnak, majd kicsit lassul a patak, aztán elérünk egy nagyon szép vasúti viadukthoz ahol egy nagy vízeséssel búcsúzunk a Vintgar-szurdoktól. Vagyis nem, mert ugyanazon az úton ahol jöttünk visszamegyünk a kocsinkhoz. Itt is van egy bejárat a másik parkolóból, akik innen érkeznek, fordítva teszik meg az oda-vissza utat.

vizeses

Visszamentünk Bledbe. A vár alatt leraktuk a kocsinkat egy ingyenes parkolóba, hiszen úgyis túrabakancsban vagyunk, felszaladunk a kis dombra. Kár volt, mert fent is ingyenes a parkolás, sőt még a buszok is várakozhatnak ingyen 15 percig. Körbekocsikáztuk a tavat, nagyon sokan voltak és sajnos nem találtunk parkolót. Visszamentünk a kempingbe, de ekkor már tudtuk, hogy biztosan visszajövünk még Szlovéniába és természetesen ide is. Már késő délután volt, de mivel a kemping mellett egy kis strand is volt ahová ingyen átmehettünk, úgy döntöttünk a nap végén úszunk még egyet. Egy ötven méteres úszómedence és egy gyerekmedence alkották a strandot, így az néhány nappal ezelőtti osztrák tapasztalatunk alapján, rövid lubickolásra számítottunk. Legnagyobb meglepetésünkre a víz hőmérséklete a lehető legoptimálisabb volt, se túl nem meleg se túl nem hideg. Nagyon kellemesen úszkáltunk még vagy háromnegyed órát. Másnap reggel indultunk Horvátországba ahol a lányomék családjával töltöttünk még el egy hetet a tengerparton. A kocsiból még számtalan szép táját, gyönyörű hegyét, láttuk Szlovéniának, sőt átkocsikáztunk Ljubljanán is, és bosszankodtunk egy kicsit. Hogy a csodába hagytuk ki eddig utazásainkból Szlovénia felfedezését!
Értékeld az élménybeszámolót!
10 (1 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:
MartiSatya - 2017.01.30. 15:50

Kedves Éva! Nem tudjuk a fenti élménybeszámolónknak lesz-e valamilyen inspiráló hatása valakire is, de négy embert ( a lányomékat ) már sikerült meggyőznünk, hogy Szlovénia egy nagyon szép ország. Az idén oda mennek nyaralni, mi pedig jövőre szeretnénk néhány hetet ( akkor már nyugdíjasként ) ott eltölteni. Köszi a hozzászólásod és a pontokat.

Mikeve - 2017.01.30. 10:31

Látjátok, ezzel mi is így voltunk. Többször is átrobogtunk amikor Olaszországba mentünk. Nem láttuk a fától az erdőt! De Bled után már tudtuk, hogy bizony van itt mit nézni, tenni. Maribor és környéke is jó túrahely, igaz mi csak télen voltunk, de ahol síelni lehet, ott nyáron túrázni is. Jó kis szurdokok és evezési lehetőség is van arrafelé. Még hátravan nekünk is megannyi látnivaló, Postojna, Triglav Nemzeti park (csak egy részéhez volt szerencsénk) és a tengerpart, de ami késik az nem múlik!


Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina