"Szív alakú ország" (Bosznia)

Bosznia-Hercegovina

Ott-tartózkodás ideje: 2014. júl. 01.  - 2014. júl. 15. (14 nap)

0 hozzászólás I 3 364 látogató olvasta. Rögzítve: 2017. márc. 10. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar cobranco Beszámolója

Cimkék: adria  balkán  banja luka  biciklitúra  bosznia hercegovina  bringatúra  Busko jezero  cobranco  dalmácia  foto  Gubavica vízesés  horvátország  jajce  kerékpár  kerékpártúra  Pliva-tó  sport  tengerpart  túra  útifilm  videó  vrbas-kanyon 

Kerékpártúra a Dalmát tengerpartra Bosznián keresztül.
Látványos "roadmovie",saját kommentárral.
2.rész: Bosznia: A "bosnyák prérin" átÚtvonal:
Jajce-Pliva-tó-Vinacka klisura-Donji Vakuf-Bugojno-Kupreska Vrata/1384m/-Kupres-Kupresko polje-Malovan hágó/1184m/-Krug planina-Livno-Busko jezero-Arzano-Zadvarje-Gubavica vizesés-Cetina kanyon

Térkép:
http://www.cobranco.hu/terkepek/adria2.2014..html

Túrabeszámoló:

Az első nap éjszakai vezetését és bringázását egy elfogadható szálláson pihentük ki.Reggel elkezdődik a második, a teljes bringás nap. A szállást elhagyva óriási nyüzsgés fogad, a helyi piacon találjuk magunkat. Beszerezzük a szükséges dolgokat, egy kis bámészkodás,igazi keleti hangulat,de mi indulunk. A Pliva tavak megnézése a nap első programja. Ez egy zsákutca, mert ugyanott jövünk vissza, persze ez semmit nem vesz el a látvány értékéből,aztán végül nem is ugyanott jöttünk vissza,igaz ez csak utólag derült ki. Szép , igazából csodálatos helyen terül el a tó,illetve nem is egy,hanem rögtön kettő vagy lehet,hogy még több? Erdők hegyek határolják és a tavak színe, az varázslatos. Mindenhol kikötők,sétahajókkal,gondolom,van nagy túrista forgalom,most még csend honol,kora reggel nincs élet. A nagy attrakció,a török időkből visszamaradt malmok, természetesen már csak "rekonstrukció", de jól szemlélteti a letűnt kort. A víz, a tó,a vízesések,zúgók nem maradnak érdeklődés nélkül. Cobranconak természetesen bele kell menni.

Dél elmúlt, lassan indulnunk kellene. Márt csak azért is mert folyamatosan hallom , hogy már hol kellene lenni. A Vrbas mentén, és mondanom sem kell fantasztikusan szép völgyben haladunk.Igaz,már nem annyira kanyonos,mint korábban,de,még mindig látványos.

Meleg van, település települést követ.Minaretek mindenhol,látszik,hogy már bosnyák területen járunk.

Megpróbáljuk hűteni magunkat. A fellelhető forrásokat nem merjük ivóvízként használni, csak hűsítésre.A hegyek egyre csak meredeznek,igazi alpesi hangulat,Cobranconak nagyon tetszik,bevallom nekem is. Egy egyedülálló háznál, letámad egy nagy termetű dög, sikerül kereket oldani.Meleg helyzet,az amúgy is meleg időben. De, hogy jó is történjen, találunk egy útmenti fogadót. Itt finom bárány sültet kérünk. Cobranco szerint ez a helyi specialitás és hogy mindeképpen próbáljuk ki,úgy félvállról meegjegyzi, túl sok ecet került a sültemre, nem vitatom, én sem gondoltam komolyan, de így sikerült. Donji Vakuf,álmos kisváros,közlekedési csomópont,majd jön Bugojnó,ez már méretesebb, Poricsénél elkezdődik az emelkedő. Helyenként sört vagy hűsítőt veszünk magunkhoz, elképesztő a meleg és ez még csak sejteti mi lesz a tenger mellett.A hatalmas mecstek látványa egzotikus,magyar szemmel szokatlan,mintha az arab világba csöppentünk volna,persze a jó hír,hogy sivatag nincs,vagy legalábbis,egyenlőre nincs. Kapaszkodunk felfelé, nem túl meredek, de hosszú, végetnemérő útszakaszok, kanyargók váltják egymást.Igazi vadon,a táj már-már idilli,azután hirtelen egy aknaveszély-tábla visszazökkent a szomorú valóságba.Közben fényképezünk, és csodáljuk a tájat.

Civilizációnak semmi nyoma,egy szétlőtt síszálló üszkös romjai mutatják,hogy volt valamikor errefelé is élet.Szétszóródunk/értelemszerüen kétfelé/,mindenki megy a maga tempójában,majd fent találkozunk. Nem sietek, ki tudja járok e még erre? Lassan, élvezve a táj minden szépségét felérek a nyeregre, 1384 méter ,B.I.G-csúcs,mégegy behúzva,természetesen fénykép,Cobranco hablatyol valamit a kamerába is,majd egy alagúton /Kupreska Vrata/ érűnk át a Stózer gerinc déli oldalára. Kupres, az alattunk elterülő kisváros. Sok idő ment el a kapaszkodással, elmúlt este 8 óra, megpróbálunk szállást keresni. A kisváros lakótelep jellegű,elsőre kételyeink vannak szállást illetően, de a segítség sosincs messze. El kell mondjam, itthon sem remélnék ilyen szintű segítséget, hozzáállást. A helyi ember legalább 1/2 órát telefonozott és megszerezte nekünk a szállást.Elgondolkodtató. Reggel indulás előtt ott volt, és sok információval látott el minket. Köszönet, hogy ilyen emberek léteznek. A napunk készleteink pótlásával kezdődik, majd neki indulunk a fennsíknak. Mészkősziklás végeláthatatlan csodálatos,de egyben halálos fennsík, és ez nem vicc. Sajnos még mindig elaknásított ez a terület.Lakott terület egyáltalán nincs,bár az látszik,hogy valamikor volt,20 km-en keresztül csak a pusztulás és romok.Hátborzongató a hangulata a helynek,szinte futkos a hideg a hátunkon. Majd egy újabb hágó/1199m/,a végeláthatatlan horizont tompitja a szinteket,de a lábunkban érezzük.

A Cincár és még sok más elnevezésű magaslatok közt kanyarog az út.Újabb nagy karsztos fennsík,ezúttal a Krug-planina.Kicsit barátságosabb,de a halál itt is les bármerre nézünk,figyelmeztető táblák. Óriási gurulással érünk le a kisvárosba, Livno,ami nem is olyan kicsi,tartományi,illetve,itt úgy mondják,kanton-központ.Ismét készletfeltöltés és már megyünk is tovább. Tőlünk jobbra hatalmas hegyek, mellettünk egy nagy kiterjedésű tó, a Buskó jezeró.

A „nagy kiterjedésű” nem is jó jelző,hatalmas,ez a „Bosnyák Balaton”.Valamikor nagy élet volt itt is,hogy most miért nincs,szerintem mindenki kitalálja. Emelkedő lejtő követi egymást, közel a horvát határ. Cobranco azt mondja keressünk egy éttermet még a bosnyák oldalon,mivel itt minden fele annyiba kerül,mint odaát,zabáljunk be úgy rendesen utoljára.Ez neki sikerül is, találunk egy jó helyet, ö rendel,Csevapcsicsa,rendes adag,sőt, én nem bírok enni. Neki indulunk, határ, és a magaslatról megpillantjuk a tengert elválasztó oly jellegzetes sziklás hegyeket.A táv nem rövid,fel-le,kemény terep,tűző nap,átküzdjük magunkat rajta.Egy kis kitérő, megnézzük a Gubovica vízesést, kicsinek tűnik a hatalmas mészkőves, sziklás kanyonban.

De,rohadt mély,nem is látni az alját,Cobranco tesz egy /nem veszélytelen/kisérletet az útifilm kedvéért,kiegyensúlyozik a perem szélére.

Elképesztő látvány, majd egy szenthelynél újabb kilátás tárul elénk a Cetina kanyonra,illetve a mélyben kanyargó útra.
Leereszkedünk egy szerpentinen a szurdok aljára, és itt keresünk táborozásra alkalmas helyet,illetve csak probálnánk,már kezdek aggódni,de ismét jön a segítség. Cobranco leszólit az út mellett egy fazont a szállással kapcsolatban, mire ő a motorjára ülve int, menjünk utána. Elkalauzol egy a folyó menti füves tisztásra, mondja itt nyugodtan táborozhatunk,mint utólag kiderült,ez egy rafting-kemping,és ő a tulaj. Még folyó vízzel ellátott Wc is volt, nem kis megelégedettségünkre.Cobranco még bevállalt egy csobbanást záróakkordként a jeges patakban,majd irány a sátor.
Értékeld az élménybeszámolót!
0 (0 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Magyar  Română  Slovenčina 
Kedves Látogatónk!

Az ongo.hu oldal jelen formájában már nem frissül, ezért az oldalon megjelenő információk elavultak lehetnek.
Jelenleg azon dolgozunk a háttérben, hogy megújult formában és új funkciókkal ismét a felhasználók rendelkezésére álljon az ongo.hu.
Hamarosan jelentkezünk!

Az ongo.hu csapata
ongo