Szuper hétvége Szarajevóban

Bosznia-Hercegovina Szarajevó

Ott-tartózkodás ideje: 2017. júl. 14.  - 2017. júl. 17. (3 nap)

1 hozzászólás I 13 477 látogató olvasta. Rögzítve: 2018. nov. 01. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar Anziano Beszámolója
Annak ellenére, hogy a wiccer jelentős állami támogatással a tarsolyában nevetségesen olcsó áron adja a balkáni útvonalakra a repjegyeket, mégsem kell túlfoglalás veszélyével számolni ezeken a járatokon… Ennek oka egyrészt az, hogy közúton egyik desztináció sincs elérhetetlen távolságra, másrészt ezekben az országokban jellemzően sok, kisebb látnivaló van, amelyek felkeresése a nem túl fejlett helyi tömegközlekedésnek köszönhetően gépkocsival sokkal könnyebb és kényelmesebb. Az utazási kedvet az sem erősíti, hogy a cca. 25 évvel ezelőtti délszláv háború emlékei a mai napig erősen kísértik az embereket…

Mivel az állami támogatás teljes egészében a mi adóforintjaiból megy a magát új „nemzeti légitársaság”-ként pozícionáló céghez, hazai adófizetőként úgy gondoltuk, hogy visszaveszünk valamit belőle, ezért megnézzük Szarajevót és környékét. A döntést az ország látnivalói mellett az is segítette, hogy a menetrend egy hosszú hétvégére kényelmes oda-vissza utat biztosított.

Optimális délelőtti indulással, 40 perces repülést követően landoltunk a szarajevói repülőtér futópályáján. A reptér nem nagy, de a napi átlag 15-20 járatot kényelmesen kiszolgálja.

1.) Pénzváltás
A régi NSZK-s időket idéző módon a nemzeti valuta a konvertibilis márka, rövidítése a KM. Az euró árfolyama a reptéri pénzváltóknál 1,955 KM, kezelési költség nincs. Ettől eltérő árfolyammal sehol sem találkoztunk, tehát nyugodtan lehet a reptéren váltani. (Az összeg nagysága lényegtelen, az sem okoz gondot, ha 50 euróból 25-öt akar valaki beváltani, a különbözetet visszakapja euróban. Egyébként a legtöbb helyen a magyar forintot is váltják… kicsit rosszabb árfolyamon, mint az eurót.) A hétköznapi életben az egyszerűség kedvéért 1:2 árfolyammal számol mindenki és sehol sem jönnek zavarba, ha valaki euróval akar fizetni. Inkább mi lepődtünk meg azon, amikor euróban kaptuk a visszajárót… Az árak KM-ben vannak kiírva, amit szoknunk kellett egy ideig. Az „take away coffee” reklámon szereplő 0,5 KM-re először azt hittük, hogy olyan távolságra van a kávézó… Miután kiröhögtük magunkat magunkon, a továbbiakban csak kilométerben beszéltünk az árakról.

2.) Bejutás a reptérről
Taxi és busz között lehet választani. Ha valaki a Bascarsija negyedben vagy a környékén keres szállást, akkor érdemes busszal menni. A viteldíj egy irányba 5 KM/fő, a reptéri busz végállomása a városháza jellegzetes épületénél van. Befelé közvetlenül az épület előtt, a reptérre induló járatok pedig a folyóparton felfelé, cca. 60-100 méterre – a Goethe Intézet előtt – található a buszmegállóból indulnak. A taxi ugyanezen a távolságon 5-10 euróba kerül.

3.) Étkezés
Aki szereti a balkáni és a török konyhát, annak Bosznia maga a mennyország. Magyar zsebbel mérve is olcsók az éttermek, az ételek finomak és tisztességes adagokat adnak. Hiába, a bosnyákok nagyon jó vendéglátók, ezúttal sem csalódtunk bennük. A legtöbb helyen csak egy-két féle ételt készítenek, de azt nagyon tudják. Ital nélkül 7-10 KM-ből nagyon jól lehet lakni. Persze extra igények esetén határ a csillagos ég. Az üzletek árai 20-25%-kal olcsóbbak mint itthon, a választék teljeskörű, így a spórolósabbak ott is feltankolhatnak. Muszlim vallás ide, muszlim vallás oda, a jugoszláv múlt öröksége, hogy korlátozásoktól mentesen lehet alkoholos italokat kapni, ráadásul azok ára is alacsonyabb, mint itthon.

3.) Szállás
A turisták jellemzően a legtöbb izgalmas látnivalót magába foglaló Bascarsija negyedben, illetve annak közvetlen közelében keresnek szállást. A legkülönbözőbb színvonalú és árfekvésű szálláshely áll rendelkezésre, a jelenlegi turistaforgalmat meghaladó kapacitással, megkockáztatom, hogy akkor is találhattok megfelelő szállást elfogadható áron, ha előzetesen nem foglaltok. Az átlagos ár 10-20 euró/fő/éjszaka.

4.) Szarajevó
A város a települést hosszában átszelő folyócska völgyében fekszik, ezer méternél magasabb hegyek ölelésében. Szarajevót előszeretettel hívják „Kis Jeruzsálemnek”, mivel Jeruzsálemhez hasonlóan pár száz méteren belül egymás mellett található a muszlim, zsidó, ortodox és katolikus negyed. Az óváros kicsi, de hangulatos. A külváros házainak golyók és repeszek szaggatta homlokzata és az ékszerdoboz jellegű belvárosi rész között óriási a kontraszt. Látszik, hogy hova érkezik a pénz zöme. A legtöbb műemlék látogatható, de tekintettel kell lenni a vallási, elsősorban a muszlim előírásokra. A belépőjegyek jellemzően 5 KM-be kerülnek. A város körüli hegyekben megtekinthetőek az egykori téli olimpia létesítményei. Talán ezeken a „kieső” helyeken találkozhatunk leginkább a délszláv háború nyomaival. A kijelölt útvonalakon jókat lehet túrázni. A legfelkapottabb helyszín az egykori bobpálya, a legtöbben gyalogosan, de az elszántabbak biciklivel is körbejárhatják.

https://youtu.be/uWn2I66v1zE

A hegyekből káprázatos panoráma nyílik a városra, ami annak idején ideális terepet jelentett az orvlövészeknek. Komoly harcok dúltak a környéken, ezért a kijelölt útvonalról az esetlegesen fel nem robbant hadianyagok miatt letérni veszélyes lehet. Hangulatosak a város környéki hegyekre felhúzódó családi házas negyedek, az elmaradhatatlan mecsettel és minarettel. Jó kilátást nyújt maga vár is, de a folyóparton fél órás sétával elérhetjük a Kecske-hidat, illetve szép időben jó eséllyel találkozunk sziklamászókkal.
A város magasan fekszik, emiatt nyáron is számolni kell hűvös estékkel, illetve gyakrabban előfordul csapadék.

5.) Kirándulás a környékre
Szarajevóból kényelmes egy napos kirándulást lehet tenni Mostarba és Blagajba. Szarajevó és Mostar között naponta kettő vonatpár közlekedik. Szarajevóból reggel 7 órakor, illetve dél körül indul vonat Mostarba, a menetidő 2-2,5 óra. Visszafelé pedig dél körül és este 20:30-kor indul a vonat. Korszerű spanyol szerelvények közlekednek, csak a vasúti pálya minősége marad el a kívánatostól, ezért MÁV esetében megszokott mértékű késésekkel lehet kalkulálni. Az egyirányú jegy ára 20 KM/fő. Ha túl korainak találja valaki a reggeli vonatot, akkor az óránként induló távolsági buszokat is választhatja. A menetidő szintén 2-2,5 óra. A buszpályaudvar a vasútállomás mögött található, cca. 150 méterre. A buszjegy ára egy irányba 35 KM/fő körül van.

Mostarból helyi busszal (10, 11, 12) lehet Blagajba kimenni. A buszmegálló a vasútállomás előtt található. A folyó felőli oldal lesz a megfelelő. A viteldíj egy irányba 2,2 KM, a jegyet a sofőrnél kell venni. A menetidő cca. fél óra. A végállomástól cca. 500 métert kell sétálni a derviskolostorig. A belépőjegy 4 KM vagy 2 euró/fő. A barlangból feltörő karsztvíz iható ugyan, de nagyon hideg. A barlangba 5 KM/fő fejében gumicsónakon beviszik az érdeklődőket. A környékre több étterem is települt, ahol a szokásos árak mellett lehet étkezni és közben gyönyörködni a látványban. Káprázatos a hely, de 2 óra , ebéddel max. 3 órabőségesen elég a megtekintésre. Blagajból visszafelé le lehet szállni a buszról Mostarban az Öreg-hídnál, így kényelmesen megnézhető Mostar óvárosa. Meseszép a Neretván átívelő Öreg-híd, amit az óváros ódon házai ölelnek körbe. Hihetetlen, hogy képesek voltak ezt a csodálatos építményt a délszláv háború során megsemmisíteni. Azóta a mostari híd lerombolása a délszláv háború értelmetlenségének a szimbólumává vált… Kevesen tudják, ezért itt kell megemlékezni arról, hogy a híd újjáépítésében jelentős szerepe volt a magyar honvédség műszaki alakulatainak, akik bravúros technikai megoldással kutatták fel és emelték ki a lerombolt híd elemeit. A kiemelt maradványok alapján egy török cég állította helyre a hidat. Azonban kiemelkedő teljesítményüknek köszönhetően a műszaki mentésben részt vevő magyarokat a mai napig felismerik és ismerősként üdvözlik Mostarban a helyiek…

Mostar óvárosa nem nagy, ennek ellenére a városban minimálisan 3-4 órát el lehet tölteni. A műemlékek megtekintését, ebédelést és fagyizást követően kényelmes gyalog tempóban cca. 10-15 perc alatt ki lehet érni a vasútállomásra. Spórolósoknak fontos infó, hogy az állomás előtti hídon átkelve a Neretván, cca. 500 méterre található egy pláza, ahol a szokásos világmárkák üzletei mellett ingyenes wc-t és egy nagy méretű szupermarketet találhatunk.

Tapasztalatainkat összefoglalva elmondhatom, hogy egy péntektől hétfőig tartó hosszú hétvégét kevés pénzből is tartalmasan el lehet tölteni a bosnyák fővárosban és környékén, ezért nem érdemes kihagyni a lehetőséget. Jó utat!
Értékeld az élménybeszámolót!
10 (1 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:
szajci - 2017.09.28. 19:05

a márkának árfolyama azért állandó, mert az euróhoz van rögzítve, ahogy a bolgár leva is :) lásd a wikipédián


Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina 
Kedves Látogatónk!

Az ongo.hu oldal jelen formájában már nem frissül, ezért az oldalon megjelenő információk elavultak lehetnek.
Jelenleg azon dolgozunk a háttérben, hogy megújult formában és új funkciókkal ismét a felhasználók rendelkezésére álljon az ongo.hu.
Hamarosan jelentkezünk!

Az ongo.hu csapata
ongo