Bosznia-Hercegovina felfedezése egyénileg

Bosznia-Hercegovina Szarajevó

Ott-tartózkodás ideje: 2018. márc. 26.  - 2018. márc. 30. (4 nap)

1 hozzászólás I 1 887 látogató olvasta. Rögzítve: 2018. márc. 31. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar lochner Beszámolója

Cimkék: Szarajevo Mostar Blagaj Pocitelj Kravica Jajce 

A Wizzair olcsó balkáni járatai közül választottunk idén egyet, mert a nem egészen 7.000 Ft-os szarajevói retur jegy igen csábító volt. Mivel az ország teljesen ismeretlen volt számomra, ezért gyorsan utánanéztem a látnivalóknak, a közlekedésnek, a lehetséges szállásoknak. Az eredmény eléggé változatos képet mutatott: a szállás és az étkezés nagyon olcsó. Szarajevo, Mostar, Jajce, Pocitelj, Blagaj, Kravica tényleg gyönyörű, de a közlekedésről még a különböző fórumok felkeresése után sem volt megbízható információm - és azok is több éve születtek, mintha az elmúlt években senki sem járt volna ebben az országban. A hosszas kutakodás alatt viszont megszületett a döntés, mindenképpen elmegyünk erre a "kalandtúrára", mert a kíváncsiságomat felébresztették az olvasottak. A kiválasztott időpont januárban - a foglaláskor - nagyon jónak tűnt, hiszen 18-20 fokot ígért az időjárás előrejelzés, de az indulás előtti héten váratlanul Magyarországon is leesett a hó és ez nem volt másképp Bosznia-Hercegovinában sem. Ezek után már csak reménykedtünk abban, hogy nem lesz végig 10 fok és eső - és ez szerencsére be is jött.

Első nap 17 óra körül érkeztünk Szarajevo repterére és kifizettük a 10 Eurós viteldíjat a taxisnak a belvárosig, mivel nem sikerült jobb/megbízhatóbb megoldást találnunk a neten (visszafelé már ügyesebbek voltunk). A meglehetősen hűvös idő és a szűnni nem akaró eső miatt csak egy gyors belvárosi sétára vállalkoztunk, miközben megkerestük a Buregdzinica Bosna nevezetű helyet, hogy elfogyasszuk az első burekünket (burek + Ayran = 5 BAM).

Másnap elmentünk a SARAJEVO TOTAL SIEGE TOUR-ra, ami egy 4 órás ismeretterjesztő túra az ostrom kiemelt területeinek érintésével. Vezetőnk egy olyan fiatalember volt, aki maga is gyermekként átélte a borzalmakat és így személyes élményeit, érzéseit is beleszőtte a tájékoztatóba, megrendítő és informatív volt. Hamar rájöttünk, hogy mennyi mindent nem tudtunk és tudunk ma sem erről az országról és erről a városról, a II. világháború utáni idők legborzalmasabb ostromáról. A túra részeként megnéztük a 85-ös téli olimpia helyszíneit is, ahol szétbombázva állnak a szállodák, a bobpálya, valamint a taposóaknák miatt használhatatlanná vált egykori síparadicsomot. A sok borzalom után csodálatos panorámában gyönyörködhettünk a hegy tetejéről, ahol vakítóan fehér hóban sétáltunk a napsütésben.(A túra ára 20 EUR + 10 BAM Tunel of Hope belépő)

Délután, most már kellemesen tavaszi napsütésben újra bejártuk a belvárost (Bascarcija), ahol rövid sétával, nagyjából 1 óra alatt az összes látnivaló megnézhető: bájos kézműves utcák, mecsetek, dzsámik, templomok, zsinagóga - minden egy helyen. Ezután 1-es villamossal kimentünk a pályaudvarra és bizakodtunk benne, hogy létezik a Szarajevo-Mostar között közlekedő vonat, mert sem az internet nem győzött meg erről, de még a szálloda recepciósa is úgy vélte, hogy még nem állították helyre a vonatközlekedést a két város között. Szerencsére rémhírnek tűnt, mert a vonat közlekedik, nem is akármilyen. A rozoga szarajevói villamosok látványa és használata után nagyon meglepődtünk, amikor megláttuk a modern vonatot (légkondicionálás, wifi, kagylóülések). Ez a vonat Franciaországban TGV-ként működne és 300 km/h sebességgel hasítana, viszont itt általában 50-60 km/h-val robog, cserébe 2 óra csodálatos panoráma utat kaptunk alagutakkal, viaduktokkal, smaragdzöld folyóval, hósipkás hegyekkel.(jegy ára: 12 BAM)

Este már csak egy kis ízelítőre volt lehetőségünk Mostarból, de esti kivilágításban is nagyon hangulatos ez a város. Vacsora:Caevabdzinica Tima-Irma - corba leves 4 BAM, cevabcica 5 BAM.

A következő napon a HERCEGOVINA CLASSICS TOUR-on vettünk részt, ahol 6 óra alatt a Mostar közeli legfontosabb látnivalókat tekintettük meg: Blagaj dervis kolostor, Zitomislici Monastery, Pocitelj városa, Kravica vízesés. Csodálatos program volt, szebbnél szebb látnivalókkal. Vezetőnk nagyon sok érdekességet mesélt a felkeresett helyekről, az ország történelméről, a gazdaságról, politikai kérdésekről - segítségével egy kicsit sikerült jobban megismernünk ezt a számunkra ismeretlen világot. (A túra ára: 35 EUR belépőkkel együtt)

Délután órákig csatangoltunk Mostar óvárosában, vásárolgattunk a bazárban és élveztük a város törökös hangulatát, még a bosnyák kávét is megkóstoltuk egy kellemes vízparti kávézóban, de aki nem szereti a török kávét, annak nem ajánlom, mert ugyanolyan zaccos.

Következő napon távolsági busszal mentünk tovább utunk utolsó állomására, Jajcéba. A közlekedéssel idáig nem volt gondunk, mert az előzetes, kevés információ ellenére elég jól elboldogultunk. Hát a buszozás, az már egy kicsit másképp alakult. Szerencsére a délelőtti szabadidőben megvettük a jegyet, mert különben nagy bajban lettünk volna. Miután az indulás előtt félórával megkerestük a buszunkat, a sofőr elkért még 2 BAM-ot azért, hogy a kézipoggyász méretű bőröndöt elhelyezze a busz aljában és a menetrenddel nem törődve azonnal elindult. Az interneten annyit sikerült kiderítenem, hogy több társaság bonyolítja le a közlekedést két adott város között, az árban és az út időtartamában van némi eltérés. A jegyvásárláskor azonban nem lehet választani a társaságok között, így 21 BAM-ért 5,5 órát utaztunk (a legjobb ajánlat 4 óra lett volna). Érkezéskor már szinte sötét volt és a vacsora után már nem volt értelme a város felfedezésének.

Reggel, a busz indulása előtt, maradt még egy kis időnk, hogy a vár környékén sétáljunk egy kicsit és megnézzük a híres Jajcei vízesést. Egy órával a tervezett indulás előtt azért kimentünk a buszállomásra - tanulva a tegnapiból-, mert a délutáni repülőt semmi esetre sem szerettük volna lekésni. A szarajevói buszpályaudvarról több lehetőség is van arra, hogy eljussunk a repülőtérre. A pályaudvar elől indul az 1-es villamos, ami bevisz az óvárosba, ahonnan a Centrotrans óránkénti járatot működtet a reptérre (kb. 40 perc), ami egyáltalán nem illeszkedik ahhoz a néhány járathoz, ami a szarajevói reptérről közlekedik, de legalább olcsó (2,6 BAM). Nekünk is ez lett volna betervezve, de a boszniai közlekedés megint megviccelt minket. A jajcei busz késett 20 percet, az 1-es villamos pedig műszaki probléma miatt nem közlekedett és az időnk egyre fogyott. Kényszer hatására a másik opciót kellett választanunk: 4-es villamos Iljidzára és onnan taxi. Szerencsére ez még sokkal jobb megoldás lett, mivel nyertünk egy kis időt és így még utoljára megebédeltünk és taxivel (10 BAM) öt perc alatt kijutottunk a reptérre pont akkor, amikor szerettünk volna.

Csodálatos négy napot töltöttünk ebben a - sokunk számára -szinte ismeretlen országban, a túráknak köszönhetően mindenhová eljutottunk, ami autó nélkül lehetetlen lett volna, a vezetőknek köszönhetően egy kicsit jobban beleláttunk az életükbe, gondolkodásukba, a múltjukba és a vágyott jövőbe. Az emberek nagyon barátságosak, segítőkészek, nagyon hálásak azért, hogy turistaként kíváncsiak vagyunk rájuk. A városok között közlekedjünk nyugodtan vonattal, busszal, mert teljesen biztonságos - de szánjunk rá elegendő időt, hogy ne érjen meglepetés.
Értékeld az élménybeszámolót!
10 (1 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:
szajci - 2018.05.21. 20:15

nagyon jó volt a beszámoló. Köszönöm :)


Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina