1000-996 tó országa

Magyarország

Ott-tartózkodás ideje: 2017. ápr. 30.  - 2017. okt. 05. (158 nap)

2 hozzászólás I 2 297 látogató olvasta. Rögzítve: 2018. aug. 09. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar MartiSatya Beszámolója

Cimkék: Tisza-tó Velencei-tó Fertő-tó Balaton kerékpár tókerülés bringa 

Sajnos nem vagyunk olyan szerencsések, mint finn rokonaink, akikre a legutóbbi jégkorszak úgy százezer tavat hagyott, és innen kapta ismert becenevét, hogy az ezer tó országa. Nekünk meg kell elégednünk ezzel a négy nagyobbacska tóval, amelyikből az egyiket mesterségesen alakítottuk ki, a másiknak a nagyobbik fele nem is hozzánk tartozik. De legalább mind a négyet körbe lehet biciklizni. Nekünk meg néhány év múlva, szükségünk lesz majd a következő mondatra: ’ Bezzeg abban az évben, amikor nyugdíjba mentünk, még körbekerékpároztuk mind a négy nagy tavunkat.’ Szóval, nyugdíjazásunk alkalmából az idei év kiemelt programja volt számunkra a Tisza-tó, a Fertő-tó, a Balaton és a Velencei-tó megkerülése. Mi már sajnos nem vagyunk abban a korban, hogy bringáinkkal versenyezzünk, ezért arra gondoltunk inkább versenyezzenek a tavak, azaz melyik nagy vizünk megkerülése nyújt maradandóbb élményt. Elismerjük, értékelésünk nagyobb szubjektív, de cáfolása vagy megerősítése azt jelenti, hogy Te is körbebicikliztél nagy tavainkon, és akkor már megérte feltölteni ezt az élménybeszámolót.

Balaton


Először essünk túl az eredményhirdetésen:

1. Balaton (4.4)


A Balatoni bringakörút szerintünk pici odafigyeléssel, szervezéssel egy nemzetközileg is jegyezhető turisztikai attrakció lehetne, ami meghosszabbíthatná a rövid Balatoni szezont.

+ A Balatoni bringakörút remek útvonalon visz körbe a tavon. Az északi part több útszakaszán egészen csodálatos a panoráma.
+ A Balaton körüli vasútvonal nagy segítség a túrák megszervezésében.
+ Az útvonalat jelző táblák jól vannak elhelyezve, van néhány kiváló kerékpáros pihenő.
- Nincs egy normálisan használható applikáció, sőt az egész bringatúrát egyben tartalmazó térkép sem.
- A MÁV elő és utószezonban nem támogatja a kerékpárszállítást, pedig ekkor még fokozottabban kellene.
- A déli part Fonyód és Siófok között unalmas.

2. Fertő-tó (4.3)

Az osztrákok tökéletesen tudják, hogyan kell a kerékpáros turizmust szervezni. De ugye nekik nincs hozzá Balatonjuk.

+ A nyugati oldal panorámája kiváló, remek kerékpáros pihenőkkel.
+ Nagyszerű applikáció segíti a kerékpározókat.
+ A hajók ( és a személyzetük is ) fel vannak készülve a kerékpárok szállítására.
- A kerékpárút néha elég messze fut a tótól.
- Néhány kilométeren nincs aszfaltozott út.
- Vasút csak egy viszonylag rövid szakaszon érinti a tavat.

3. Velencei-tó (4.0)

Egy jó egynapos családi kirándulás lehet, amibe bőven belefér egy kis nézelődés is valamelyik kerékpárúthoz közeli látványosságnál.

+ A déli oldal bizonyos szakaszain nagyon szép a kerékpárútról a panoráma.
+ A déli part vonattal távolabbi településekről is remekül elérhető.
+ Remek kerékpáros pihenők.
- Az északi parton, több kilométeren nagyon zajos a mellette futó M7-es miatt.
- Ugyanitt eldobált szemeteszsákok tucatjai szegélyezték az utat.
- A körút nem túl hosszú, inkább csak nagyon junior és szenior kategóriában kihívás.

4. Tisza-tó (3.8)

A tókerülés és a hozzá kapcsolódó Eurovelo 11 útvonalon remek kerékpártúrákat lehet szervezni. Ahogy erről már sokat írtunk az Ongo-n.

+ A Poroszló-Tiszafüred szakasz kivételével jó minőségű kerékpárút vezet a gát tetején, csak néhány száz méter a közút.
+ A tó illetve a Tisza az útvonal nagy részéről látható.
+ Hétköznaponként a nagyon kis forgalom és a csendes környezet szinte kerékpáros meditációra is alkalmas. Kiszakadsz a mindennapokból egy jó bicajozásra.
- A Tisza-tavat valójában még mindig nem lehet megkerülni normálisan, mert a Poroszló – Tiszafüred szakasz egy nagyon forgalmas közút.
- Vannak hosszú szakaszok ( Abádszalók-Tiszafüred 20 km ) ahol nincs lakott település, nincs ’ menekülés út’ és kicsit unalmas .
- Régebben volt egy használható térkép. Ma már nem lehet, beszerezi. A Play áruházból letölthető Tisza-tó applikáció borzalmasan gyenge.

A kerékpártúrák:

Tisza-tó, 2017.04.30


Balaton

Az idei május elsejei hosszúhétvége időjárása nem kifejezetten kedvezett a szabadtéri programoknak. Pénteken egész nap esett az eső és elég hideg is volt. Mi is nagyon gondolkodtunk azon, hogy egyáltalán érdemes-e elutazni Poroszlóra. Sajnos szavamat adtam a szállásadónak a ’magyar bookingon’ , hogy biztosan megyünk. ( Imádom az ilyen típusú szállásfoglalást: telefon - most nincs nálam a füzetem - hívjon később – küldjek előleget – nem fontos, majd a helyszínen – két nap múlva telefon: biztosan jönnek?- igen. Ezen már az albánok is túlléptek.) Legfeljebb lustálkodunk két napig, és eszünk egy jó tiszai halászlevet.
Szombaton már nem esett, de még kellemetlenül hideg volt, ennek ellenére elindultunk a sokadik tókerülésre, aminek az volt a különlegessége, hogy most ’fordítva’ Poroszlóról indulva kerültük meg a tavat. A nap is kisütött és jelentős észak-keleti hátszél segítette haladásunkat, aminek egy tókerülésnél csak azért nem tud felhőtlenül örülni az ember, mert tudjuk, hogy a túloldalon visszafelé ez jelentős szembeszelet eredményez majd. Az első pihenőt Dinnyés-háton tartottuk, a hol egy remek kerékpáros pihenő van. Kiskörén kimentünk az erőmhöz ahol leültünk az egyetlen olyan padra ahonnan lehet látni a tó egy jelentős részét. Tudjuk, hogy a kerékpárút az árvízvédelmi töltésen fut, de azért igazán kialakíthattak volna néhány olyan pihenőt ahol a padra leülve gyönyörködhettünk volna hatalmas víztükörben. Visszafelé útbaigazítottunk egy nagyobb bringás csapatot, mert ugye a töltésen nincs feltétlen szükségünk útbaigazító táblára, de pl. itt Kiskörén nagyon hiányzik vagy két útirányt jelző tábla. Abádszalókig már éreztük a jelentős oldalszelet, ami előre jelezte, hogy nem fogunk új pályacsúcsot beállítani a visszafelé vezető úton. Erőt gyűjtöttünk az Abádszalóki Lilaakác étteremben ahol már nem először ettünk kiváló ételeket. Kellett is az energia, mert megkaptuk a délelőtti hátszelet totálisan szembe, de legalább nem esett az eső. Lényegesen lassabban haladtunk, mint reggel, és mivel ezen a hosszú szakaszon nincs sok látnivaló, így cammogva elég unalmas volt ez a szakasz. Tiszafüreden azért megálltunk pihenni és megcsodáltuk az új kerékpáros pihenőt, amiről A Tanú c. film magyar narancsa jutott eszünkbe. Építettek egy kerékpáros kilátót az Alföldre egymilliárdért, ami alacsonyabb, mint a fák lombkoronái. A kerékpárútra Tiszafüred és Poroszló között persze nem maradt pénz. Végül is nagyon örültünk, na nem ennek az eszement beruházásnak, hanem annak, hogy Poroszlónál szállásunkig a gáton még vagy három kilométert teljes hátszélben tettünk meg. Repültünk, mint a szél…

Fertő-tó, 2017.06.23

Balaton

Fertőrákoson sikerült egy olyan remek helyen szállást foglalnunk ami egyaránt kiváló megközelítést biztosított lányoméknak a Rust-i Family-parkhoz és nekünk is a Fertő-tó megkerüléséhez. Mivel közös programunk csak egyetlen napot biztosított erre tudtuk, hogy mi a teljes tavat ennyi idő alatt képtelenek leszünk körbebiciklizni. Ezért egy kiváló alkalmazás segítségével valójában csak az osztrák oldalt kerültük meg. Reggel 2 km
tekerés után már elértük az osztrák határt, ahol határőrök fogadtak bennünket. De természetesen meg sem kellett állni, csak egy kedves „morgen”-nel fogadtak bennünket. Innen legurultuk Fertőmeggyesre majd jól kiépített kerékpárúton a kikötőbe. Több hajótársaság is közlekedik a Fertő-tavon és természetesen szállít kerékpárt. Mi Drescher-line-t választottuk, ahol a személyzet fele ( pénztáros, takarító ) magyar. Az osztrák hajóskapitány előzékenyen segített elhelyezni bringáinkat a kis hajó tatján. Na, Ő viszont nem dolgozhatna nálunk a Balatonon, mert ott ki van adva a matrózoknak, hogy nem érhetnek hozzá a kerékpárokhoz. Erre a napra a legváltozatosabb időt ígérte a meteorológia, napos, szeles, szupercellás zivatar. Az áthajózás kellemes volt, de már nyugati irányban kora reggel gyülekeztek a felhők. Mit lehet ilyenkor csinálni? Hónapokkal ezelőtt kiválasztottuk ezt az időpontot, bízzunk benne, hogy szerencsénk lesz. Kikötés után a tó keleti partján elindultunk északi irányba, jó minőségű kerékpárúton. Több remek kerékpáros pihenő is található erre, ahol egyben kilátók is vannak a szikes, nádas tómeder és madarainak megfigyelésére. Itt –ott kitérőket is tehettünk volna, de nekünk ez a betervezett közel 80 km is bőven elégnek bizonyunk, ezért tartottuk magunkat ennek a remek App-nak az utasításaihoz. Podersdorf am See (Pátfalu) előtt egy ilyen magaslesnél megálltunk egy kicsit pihenni. Alig, hogy leraktuk kerékpárjainkat, szinte a semmiből egy elég intenzív zápor zúdult ránk. Hatalmas szerencsénk volt, mert csak beléptünk a magasles alá, és megúsztuk az égi áldást. Tíz perc múlva már indulhattunk is tovább. Az innen kb 2 km-re kikötői sétányán már ragyogó napsütésben fejeztük be az előbb elkezdett pihenőnket. A kisvárosból kétsávos, középen elválasztó sövénysorral, kerékpársztráda vezetett ki. Ez igen! Aztán néhány km után egyszer csak elfogyott az aszfaltút, és pár kilométeren át kavicsos murván tekertünk tovább. Biztos, hogy ez az osztrák oldal? Ahogy közeledtünk Neusiedl am See (Nezsider) felé egyre sötétebb felhők tornyosultak nyugati irányban. Egy pihenőnél megálltunk ebédelni, hogy kivárjuk mi lesz ebből. Legalább lakott területen belül leszünk. De még kipakolni sem volt időnk, amikor megérkezett a zivatar szele. Nagyon nagy szerencsénk volt, hogy azonnal behúzódtunk a közeli parti strand hatalmas betonlépcsője alá. Jelentős mennyiségű eső esett hatalmas szél kíséretében. Ha ez valahol kint kap el minket, az esőkabátok ellenére is biztosan szétáztunk volna. A több mint félórás várakozás közepette volt időnk gondolkodni azon, hogy mi lesz most unokáinkkal, akik karácsony óta várták ezt a napot. ( Este kiderült, nem is tudták, hogy volt zivatar. ) Mekkora mázlink van, hogy ma már másodjára megúsztuk az elázást. De volt időnk nézegetni az app-ot is, és kitaláltuk, gyorsan elhúzunk innen. Van ugyanis vasút Neusiedl és Donnerskirchen ( Fertőfehéregyháza ) között. Kitekertünk a vasútállomáshoz, de ott leginkább irodákhoz vagy iskolákhoz hasonló épületeket láttunk, állomást sehol. Viszont a bent álló két vonat közötti peronon három kalauz beszélgetett. Megnéztem a térképen a falut és magamban ismételgettem a nevét, Donnerskirchen, Donnerskirchen , illetve megpróbáltam kb. harminc szavas német nyelvtudásomból felidézni néhányat. ’Punkt, Punkt, Komma, Strich, fertig ist das Mondgesicht. ’ de ezek valahogy nem illettek a szituációba. Aztán ahogy odaértem, mintha magyar hangfoszlányokat hallottam volna. Mondanom sem kell, hogy mind a három kalauz magyar volt, így aztán kiválóan megértettük egymást, ami nem is ártott. Az első vágányon álló vonattal el kell menni Neusield másik megállójáig, majd ott a mellette lévő peronon álló másik vonattal juthatunk el Donnerskirchenig. Itt nincs állomás, majd ők a vonaton adnak jegyet . Neusiedl am See ben egy hatalmas iskola komplexum működik, általános iskolától , szakközép, gimnázium és egy főiskola is. Vonatokkal és buszokkal szállítják a gyerekeket. ( Itt még tartott az iskola. ) Ahogy felszálltunk az alacsonypadlós légkondicionált vonatba, a változatosság kedvéért ismét eleredt az eső. Ismét megúsztuk! Természetesen minden óramű pontossággal történt, a következő megállóban áttoltuk bringáinkat a peronon a velünk szemben álló szintén alacsonypadlós szerelvénybe és mire Donnerskirchenbe értünk már híre-hamva sem volt a zivatarnak. Szinte a kerékpárútra szálltunk le, és egy kerékpáros pihenőben befejeztük a kb. másfél órával ezelőtt elkezdett ebédünket. Jó minőségű kerékpárúton, majd tanyák közötti műúton tekertünk Oggau felé, de nem láttunk semmit a Fertő-tóból. Az egyetlen érdekesség az a kemping volt ahol vagy húst éve töltöttünk néhány napot. A kisvárosban aztán szépen felemelkedtünk vagy ötven méterrel magasabbra a szőlő ültetvények közé, ahonnan már nagyon szép táj tárult elénk, a csillogó tó, a hatalmas nádas és a szőlő lugasok. Rusthoz közeledve jól látszottak a Family-park magasabb játékai ahol unokáink szórakoztak. A vonatozás miatt bőven volt időnk ezért több helyen is megálltunk, hogy élvezzük mai túránk legszebb panorámáját. Fertőszőlősről már csak egy három kilométernyi úton át kellett tekerni a határon Fertőrákosra. Végül is zivatarral, vonatozással nagyon érdekes, szép túranap volt.

Balaton,2017.08.30- 09.05

Balaton

A Balatont a nagymenők egy nap alatt, a kismenők két nap alatt szokták megkerülni. Mi három túranapot terveztünk egyhetes Balatonfüredi utószezoni nyaralásunk keretében. Egyik túranapon Füredről a keleti medencét terveztük megkerülni, Fűzfő, Akarattya, Siófok, Szántód, komp és vissza Balatonfüredre. Másik tervünk Füred, Badacsony majd hajóval át Fonyódra onnan vissza Szántódra ismét komp és visszatekerünk Tihanyon át Balatonfüredre. Harmadik napi elképzelésünk az volt, hogy elmegyünk vonattal Badacsonyba majd innen biciklivel Keszthely, Balatonmáriafürdő, Fonyód, innen hajóval vissza Badacsonyba és vonattal haza Balatonfüredre. A Balaton kerülésben talán az a legremekebb opció, hogy a - majdnem – körbefutó vonattal szinte végtelen számú túrát tervezhetünk attól függően, hogy éppen melyik településen nyaralunk, illetve mekkora távot kívánunk megtenni egy túranapon. A vonatjegyek pedig egy Balatoni nyaralás költségvetéséhez képest nem képeznek jelentős plusz költséget. Ez szerintünk nagyon-nagyon remek lehetőség LENNE, ha a MÁV is így gondolná. Az elő- és utószezoni kerékpározás az egyetlen lehetőség, amivel a rövidke Balatoni szezont meg lehetne hosszabbítani. Ez mindenkinek jó lenne, de a MÁV, hogy véletlenül se segítse az itteni vállalkozókat és nyaralókat augusztus végétől már nem közlekedteti kerékpárszállító vagonjait.
Mondanom sem kell, az időjárás és családi programok átírták terveinket, így végül is öt napot bringáztunk, de így nagyon is jól jártunk, mert minden egyes túranapon kiváló élmény volt a tó körüli biciklizés. (1.túranap) Mai túranapunkon , az eredetileg második napra tervezett útvonalon indultunk el Badacsony felé. Lecsorogtunk a Tagore sétányra majd a kikötő utáni kerékpárúton hagytuk el a várost. A szálloda-sor után egy szerviz úton folytatódott a kivezető szakasz, aztán ismét kerékpárút következett. Ideális nyárvégi időben, napsütésben értük el a Tihanyi elágazást. Az út kicsit emelkedett, de ezzel együtt egyre szebb panoráma tárult elénk. Először Örvényesnél álltunk meg, majd a Balatonudvari szív alakú sírköveit néztük meg aztán tovább mentünk a hullámvasúton és meg-megálltunk gyönyörködni a tájban. Balatonszepezden egy pihenőben tízóraiztunk majd viszonylag vízszintesen egészen Badacsonytomajig tekertünk. Jó érzés volt látni hogyan közelednek hozzánk ezek a vulkáni kúpok. Egy kis emelkedővel és természetesen utána lejtővel begurultunk Badacsonyi vasútállomás és kikötő közzé. Itt ebédeltünk. Rá kellett jönnünk, hogy elkövettünk egy nagy hibát. Kéthónapnyi költözködés után azt gondoltuk eléggé edzettek vagyunk egy kerékpártúrához, és minden előzmény nélkül ma reggel csak úgy felültünk a bringákra. Mehettünk volna előtte egy-két kisebb túrát az előző héten. Most meg mehetünk haza, mert fáj egy kicsit a lábunk, és elég sok kilométer van még hátra a tókerülésből. (2.túranap) Mai túranapunkat egy családi program miatt meg kellett rövidítenünk. Balatonarácsról vonattal mentünk Balatonakarattyáig. Nem is gondoltuk, hogy ez a döntésünk véletlenül mennyire remek ötlet volt . Az északi parton futó vonat ugyanis felmegy a Balatonakarattyai löszfal tetejére. Mi itt szálltunk le és csak egyszerűen legurultunk Siófokra. Persze közben többször is megálltunk gyönyörködni. Nagyon-nagyon szép innen fentről a Balaton keleti része. A véletlen felfedezésünket nagyon ajánljuk kisgyermekeseknek és (hozzánk hasonló) idősebbeknek! Vonattal fel, majd legurulni Siófokig vagy ellenkező irányba Keneséig . A tókerülő bringautat beviszik a Siófoki korzóra. Na, ez elég nagy butaság! Mi szezon végén, szombat délelőtt kénytelenek voltunk itt áttolni kerékpárjainkat, mert elég sokan korzóztak most is. Néhány órás családi beszélgetés után kísérettel indultunk a Szántódi révhez ahol szemerkélő esőben vettünk búcsút rokonainktól és a déli-parttól. Mire átért a komp, elállt az eső és Tihanyon keresztül hazatekertünk Balatonfüredre. Bár nem áztunk el szemmel láthatóan beköszöntött az ősz, és a felhők borította ég láttán már közel sem voltunk biztosak abban, hogy sikerülni fog a tókerülés. (3.túranap)Másnap reggel hasonló időben indultunk el Balatonakarattya irányába. Addig megyünk, amíg el nem ered az eső és akkor a következő vasútállomásról hazajövünk. Ez egy fantasztikus lehetőség a Balatonnál, hogy szinte bárhonnan haza tudsz menni vonattal, ha esik, ha elromlik a bringád, vagy egyszerűen elfáradsz vagy megunod a tekerést. De szerencsére az idő inkább javult, és már valós cél volt, hogy ma befejezzük a keleti medencét. Balatonalmádi kikötői parkja nagyon szép látványt nyújt, de legalább ilyen szép Fűzfői szakasz egy nagyon attraktív pihenővel, ami kivezet a nádas szélére, hogy innen a keleti sarokból is csodáljuk a tó szépségét. Balatonkenesén még bizakodóak voltunk, egy kicsit kisütött a nap mire Balatonakarattyán a Csittényhegy megállóhoz értünk már egy-egy szemeső jelezte, hogy ma nem tévedtek a meteorológusok, tényleg jön az eső. De reggel még mit nem adtunk volna ezért az eredményért. Innen vonattal mentünk vissza Balatonfüredre és egy nap esőszünet következett. (4.túranap) Hétfőn aztán nagyon szép napos reggelre ébredtünk, igaz a hidegfront hatására a hőmérséklet vagy tíz fokkal alacsonyabb volt, mint az előző napokban. Biciklire majd vonatra pattantunk, hogy Badacsonytól folytassuk a tókerülést. Badacsonytördemic után a kerékpárút a Szigligeti vár alatt vezet, de sajnos a várba nem mentünk fel, mert ma mindenképpen el kell jutnunk Fonyódra, ha be akarjuk fejezni a tókerülést. Így lentről is csodálatos volt a panoráma ezekkel a vulkáni kúpokkal és a Szigligeti várral.

Balaton

Már a Balatonedericsnél is igazán szép volt hátranézni Badacsony felé. A Vonyarcvashegyi golfpálya fölött vezetett kerékpárútról pedig egyenesen lélegzetelállítóan szép táj tárul elénk. Keszthelyen a hajóállomás előtti gyönyörű parkban megálltunk pihenni és ebédelni. Itt van egy kerékpáros pihenő, ahol megnéztük milyen segítséget kaphatnak itt a bringások. Kaptunk is egy egészen jó térképet a Balatoni bringaút nyugati részéről. Nagyjából arról a területről, amit ma járunk be. ??? Miért csak erről a területről? Érthetetlen. Igazán kellemes napos, bringázásra a legjobb idő volt. Keszthelyről kerékpárúton gyorsan áttekertünk Balatonberényig, majd Balatonmáriafürdőn megengedték, hogy bemenjünk a strand területére. Egy tóparti padon üldögélve néztük, hogy nemrég még ott üldögéltünk szemben a Keszthelyi kikötőben. Innen már zömében a végtelen hosszú üdülőtelepi utcákon vezetett az utunk. Balatonfenyves, ahol a nyáron töltöttünk néhány napot már teljesen kihalt volt. A bolt ahol unokáinknak vásároltam a reggelit zárva volt. Ez kissé kellemetlenül érintett bennünket, mert már kilométerekkel ezelőtt beterveztük, hogy veszünk valami finom innivalót. Így tovább kellett tekernünk Fonyódig. Fonyód előtt már kerékpárúton. Itt aztán egy nagy adag fagyival is megünnepeltük Balatoni bringatúránk leghosszabb és legszebb napját. Hajóval visszamentünk Badacsonyba. A hajón egy cseh bringás csoport is átkelt a túlpartra, de a kerékpárok elhelyezésére semmilyen helyet nem biztosítottak. Természetesen fel lehetett vinni a bringákat a hajóra, mert ugye kell a bevétel a jó drága bringajegy. Ha egy padot rögzítő kettő darab csavart kicsavarnak, akkor oda akár 6-8 bicaj is elfért volna kulturáltan. De nem, dobáljuk csak le bringákat a padok közé, őket szemmel láthatóan nem érdekelte. Amikor megérkezett a hajó egy bringás hölgy meg is jegyezte a matrózoknak, hogy igazán segíthetnének neki áttolni a kerékpárját a vékony pallón. Ők nem nyúlhatnak a kerékpárokhoz, és nem is segítettek neki. Egy továbbképzésre azért átmehetnének a Fertő-tóhoz! Az egész hajón egy, azaz egy utas volt aki nem kerékpárral utazott. Természetesen nemcsak a mai kerékpározásunk, de ez a hajókázás is nagyon attraktív volt. Néhány perc várakozás után vonatra szálltunk és Füredre utaztunk. Ez a túranap volt Balatoni bringázásunk csúcspontja, és ha egy pillanatra elfeledkezünk a Balatoni hajótársaság bénázása és a BZ motorvonat magas platójáról, akkor ez csillagos ötös. A Badacsony – Keszthely – Fonyód bringakör egyszerűen csodálatos ezt mindenképpen meg fogjuk még tenni máskor is és leginkább ezt ajánljuk figyelmetekbe. Nagyon sok látnivaló van körülötte, de mi most csak az út megtételére koncentráltunk. Ami a Balatoni biciklizést igazán nagyszerűvé teszi az éppen a hajó és a vonat, mert lakhatsz bárhol a tó körül, a túra után egy órán belül haza tudsz jutni. Holnap viszont nekünk kell hazamenni. De most már, ha jégeső lesz is letekerjük a hiányzó Szántód Fonyód szakaszt. (5.túranap) Összepakoltunk, hiszen ez már a hazautazás napja volt bringáinkat felraktuk a kocsira és átmentünk a Szántódi révhez. Itt a parkolóban hagytuk az autót és a kerékpárokkal elindultunk Földvár felé. Félúton eltekertünk a strand mellett, ahol 40 éve kisfiunkkal először nyaraltunk együtt hármasban. A hatalmas hideg víz először nem nyerte meg a tetszését, de a végére már kemény legény lett és megtanultuk a közlekedés legfontosabb alapvetéseit. ’ Úton megy az autó, sínen megy a vonat, vízen megy a hajó, levegőben megy a repülő.’ A mi korunkban egy Balatoni bringakörút egy nosztalgia cunami. Emlékszel..? De még ezek a személyes élmények sem feledtetik, hogy az elmúlt évtizedekben mennyire tönkre tudtuk tenni a Balaton déli oldalát. Mindenkinek kellett egy Balatoni nyaraló, így sok sorban zömében sufnikkal teleépítettük a tópartot. Milyen csodálatos lenne, ha innen a Balaton déli partján sétálva, kerékpározva láthatnánk az északi oldal páratlan szépségét. Állítólag Balatoni szállóige: Mi a legszebb a Déli-parton? Nézni az Északi-partot! Csak pár száz méteren adatik meg ez a lehetőség. A kerékpárút a nyaralók közötti kis forgalmú utcákon vezet, és bizony egészen Siófoktól Fonyódik meglehetősen unalmas. Ma nincs olyan jó idő, mint tegnap, sőt enyhe szembeszél is fúj, de már teljesen biztos, hogy körbeérünk és természetesen ennek nagyon- nagyon örültünk. Balatonlellén ért bennünket az ebédidő, és elhatároztuk a legelső étterembe, ami utunkba esik, bemegyünk megebédelni. Pár perc múlva találtunk is egyet, de onnan kedvesen elküldtek bennünket. Idény vége van, csak este nyit ki. A következő étterem a Lellei Vitorlás. Mekkora szerencsénk volt! Egy kifejezetten remek hely,nagyon finom ételekkel. Még egy nyomós érv, hogy jövőre is bringázzunk erre. Ebéd után még néhány kilométer és a Fonyódi vasútállomáson vagyunk. Természetesen kerékpár szállító vagon, az nincs. Boldogan szállunk le Szántódnál a vonatról. Sikerült körbekerekezni a Balatont! Irány a kb. két kilométerre parkoló kocsink. Valahol a szállítás közben akkora defektet kaptam, hogy egy szem levegő nem maradt meg a tömlőben. A Márti bringájával mentem el a kocsiig majd felpakoltunk és hazamentünk. Ez fantasztikus volt!

Velencei-tó, 2017.10.05

Balaton

A meteorológusuk azt jósolták, hogy holnap lesz az idei ősz utolsó szép napja. Egyből eszünkbe jutott a négy tó körbe kerékpározására tett önkéntes vállalásunk. Akkor holnap irány Velence. Lényegében igazuk lett, csak kb. 6 órát tévedtek, azaz akkor kezdett remek idő lenni, amikor éppen befejeztük bringatúránkat. Reggel a kerékpáros rövidnadrág meglehetősen merész vállalkozásnak tűnt. Kocsinkat Agárdon az egyik szupermarket parkolójában hagytuk és néhány szemeső társaságában elindultunk nyugati irányba jól kiépített kerékpárúton. A ’sarkon’ van egy remek madárles, de sajnos elég borongós idő volt, nem tudtunk szép fotókat készíteni. Innen a kerékpárút a Pákozdra vezető műúton folytatódik ahol a forgalom nem nagy, de meglehetősen gyors. Nem igazán érdekli a százzal robogó sofőröket a kerékpáros turista. Pákozdon áttekerve ’megcsodálhattuk’ a helyiek esztétikai érzékének emléket állító Miksa szobrot. Az arborétum előtt egy nagy kerékpáros pihenőnél megálltunk tízóraizni, majd jó minőségű kerékpárúton hajtottunk tovább, ami egy kisforgalmú közútba torkollott, ami nem lett volna baj. Ezt az utat a helyiek szemétszórásra használják. Szemetes zsákokkal van megterítve az út két oldala. Egyszerűen felháborító! Sukoró felé nemcsak a szemét zavart minket, hanem a nagyon közeli M7 autópálya igen jelentős zaja. Sukoró és Velence között már ki-kisütött a nap és innen a Velencei strandról gyönyörű arcát mutatta ez kis tavacska. Egy étterem teraszán megebédeltünk és közben élveztük a panorámát. Ebéd után a tó déli partján vezetett kerékpárúton tekertünk vissza Agárdig. Itt az út egy hosszabb szakaszon – nem úgy, mint a Balaton déli oldalán – közvetlenül a parton vezet és igazán nagyszerű látványban lehet részünk. Nemsokára már a kocsinknál is voltunk, felraktuk a bringákat az autóra, átöltöztünk és kisütött a nap és megérkezett a jó idő.

Abban az évben, amikor nyugdíjba mentünk, körbekerékpároztuk mind a négy nagy tavunkat. Kár volt ezzel eddig várni!

Balaton
Értékeld az élménybeszámolót!
0 (0 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:
MartiSatya - 2018.04.11. 17:21

Kedves Éva! Köszi, de inkább csak későn érő típusok vagyunk. Ha valaki meghív bennünket 20 évvel ezelőtt egy Balaton kerülésre, biztosan finoman elhessegettük volna. Még kocsival is fárasztó, nem hogy biciklivel. Pedig fantasztikus élmény! Mi elsősorban korosztályunknak írogatunk, hogy még mindent megtehetünk a hatvanon túl is. Legfeljebb egy kicsit lassabban, többször meg-megállva. Jó időt és szép élményeket kívánunk a Velencei bringázáshoz!

Mikeve - 2018.04.11. 14:03

Hihetetlen, hogy mennyi energiátok van, le a kalappal előttetek! Mi is imádunk bicajozni (munkába is azzal járunk), a 4 tó közül 3 már megvolt, és tavaly óta már a kiskutyánk is velünk tart és az idén már a kosár helyett egy komfortos kisállat utánfutóban! Jövő héten irány (ismét) a Velencei-tó!


Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina 
Kedves Látogatónk!

Az ongo.hu oldal jelen formájában már nem frissül, ezért az oldalon megjelenő információk elavultak lehetnek.
Jelenleg azon dolgozunk a háttérben, hogy megújult formában és új funkciókkal ismét a felhasználók rendelkezésére álljon az ongo.hu.
Hamarosan jelentkezünk!

Az ongo.hu csapata
ongo