Stavanger - jóárasítva

Norvégia Stavanger

Ott-tartózkodás ideje: 2018. jún. 08.  - 2018. jún. 11. (3 nap)

3 hozzászólás I 3 116 látogató olvasta. Rögzítve: 2018. jún. 15. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar MartiSatya Beszámolója

Cimkék: Stavanger Preikestolen Lysefjord túra 

A fiamék megkértek egy felügyeletre. - Nem kell semmit sem csinálnod, nyugodtan Internetezhetsz! Mint jól nevelt apuka megfogadtam a tanácsot és egész nap Interneteztem. Egy nagyszerű útleírást olvastam Stavangerről. Mintha láttam volna, hogy a Wizzair jár oda! Nemhogy jár, hanem másnap éppen akciózott is. Ez teljesen egyértelművé tette, hogy a nyár elején mi is elutazunk ide.
Péntektől hétfőig terjedő két fél és két egész napra terveztünk, mert ugye Norvégia a világ egyik legdrágább országa. Már amikor a szállást foglaltunk láttuk, hogy az általunk szokásos 50 EUR környéki hotel szobák itt pont a duplájába kerülnek. Végül is maradtunk az 50 EUR-nál, de itt ezért egy közös fürdőszobás szállást lehetett csak foglalni, viszont közel a belvároshoz. Aztán megnéztük az egyéb várható kiadásainkat, és mindenhol horror árakkal találkoztunk.
A Stavanger-Sola repülőtérről egy közvetlen autóbusszal juthatunk be a belvárosba, melynek díja 120 NOK egy irányba illetve 180 NOK a retúr jegy. A neten olvastuk, hogy 42-es helyi járat is érinti a repülőteret és egy átszállással ( 42->7 ) az egy óráig érvényes 35 NOK jeggyel is megoldhatjuk a transzfert. A probléma csak a buszjeggyel volt, mert Stavangerben nincs hagyományos értelemben vett buszjegy. Letöltöttem egy alkalmazást, amellyel jegyet lehetett volna venni, de az mindig kérte az utazás időpontját, óra, perc. A repülőtéren is furán néztek rám, amikor buszjegyet kerestem. Tudtam, hogy a buszon vezetőnél lehet jegyet venni (+20 NOK ) de ezt a költséget szerettük volna megspórolni. Nem volt időnk sok tanakodásra, mert megérkezett a 42-es. Felszálltunk és a sofőrtől kértem 2 jegyet és meglobogtattam az 500 koronásomat. Úgy nézett rám, mintha a Marsról jöttem volna. Ez az öreg fickó jegyet vesz a buszon készpénzzel! Pár másodpercig próbálkozott, majd intett, hogy hagyjam őt békén, menjek és üljek le. Persze egy picit azért örültünk is, hogy ebben a méreg drága országban ingyen utazhatunk, de örömünk nem tartott sokáig. Néhány megálló után ráébredtünk, hogy ugyan ingyen, de éppen az ellenkező irányba megyünk. Szálljunk le gyorsan és a túloldalon, kezdjük el újra. Olyan szerencsénk volt, éppen olyan buszmegállóban szálltunk le, ahol a 42-es és a 2-es buszok azonos útvonalon jártak. Menetrend böngészés és helyi erők bevonásával kiderült, hogy a kettessel is bejutunk Stavangerbe. Ismét jegyváltás a buszon az 500 koronással, ismét marslakónak néznek és hátra zavarnak. Mi azért nem éltük meg annyira szomorúan ezt a megaláztatást, mert így ingyen jutottunk be városába. De volt időnk nyomkodni a telefonunkat és kiderült, hogy a kettes járat a központból azon az utcán megy ki városból ahol a szállásunk van és a megálló kb. száz méterre van a hoteltől. ( az előzőleg tervezett 7-es végállomása 800 méter ) Nem is kezdődhetne egy kirándulás jobban. A megoldás: töltsd le a Kolumbus alkalmazását. Írd bele a bankkártyád adatait. Megérkezéskor jelentkezz fel a repülőtér ingyen WIFI-jére (ha van Interneted ez nem kell ) Pár érintéssel az alkalmazás segítségével vehetsz buszjegyet ami ettől a pillanattól egy óra és 2 percig érvényes. Ha megfelel neked egy kemping bungaló egy norvég faházba bezsúfolva jellegű olcsó szállás, akkor a Hotel Centrum Box – hoz a 42 ( Tjora megállóban átszállva) 2 busz kombinációval szinte a hotel előtt vagy. Ha máshol van szállásod, akkor 42-7 is bevisz a belvárosba.

Sta

Délután a nagyon kellemes napsütésben kb.22-23 fokos melegben besétáltunk a kikötőben lévő információs irodához, ahol egy várostérképet és néhány prospektust vettünk magunkhoz. Tovább sétálva megnéztük honnan indul a komp Tau-ban holnapi túránkhoz, szóval amolyan elsődleges terepszemlét tartottunk és persze még most is hüledeztünk, hogy pl. egy átlagos helyen egy gyros több mint 5000 Ft. Vagy abba a boltba ahová először bementünk csak 20 NOK/liter áron kínáltak ásványvizet. ( a benzin 15 NOK/l ) Viszonylag hamar hazaértünk, és szerettünk volna egy kicsit rápihenni a holnapi Preikestolen-re tervezett nagy túránk előtt. Ez nem teljesen sikerült részben egy idősebb, de kulturálatlanabb holland pár miatt, akik úgy éjfélig kártyáztak és hangosan beszélgettek a társalgóban, amitől minden szobát csak egy papír vékony fal választott el. Másnapi kialvatlanságunkat azért nem tudnám teljes mértékben a nyakukba varrni, mert itt a naplemente 10:45 a napkelte pedig 4:25. A közel sem tökéletes árnyékolás miatt ahányszor kinyitottam a szemem mindig világos volt az éjszaka. Reggel elég hamar elkészültünk és szép, napos, kellemes időben kisétáltunk a komp állomáshoz. Épp egy gyalogátkelő mellett mentünk, amikor zajt hallottam és hátranéztem. A buszvezető ezt úgy értelmezte, hogy át akarunk kelni a másik oldalra. Természetesen megállt, így aztán át mentünk a másik oldalra. Már tegnap is tapasztaltuk, hogy az autósok szinte idegesítően udvariasak.:-)Két társaság is árult komp- és buszjegyeket a kikötőben. ( Természetesen rengeteg lehetőség van még ezeken kívül a Preikestolenra, vezetett túrák, kis csoportok stb.) Az egyik pultnál egy magyar fiatal hölgy volt, így pontos információkat kaphattunk a jegyárakról. A hatalmas magyar migráció szinte minden utunkon összehoz bennünket kint dolgozó magyarokkal. A legolcsóbb a buszjegy az ő társaságuknál a Pulpit Rock Tours –nál (előzetes internetes böngészésem szerint is) kapható. 230 NOK –ért visznek fel busszal Tau kompkikötőből a Preikestolen ’alaptáborba’. Mint később kiderült a retúr komppal kiegészített 350 NOK jegyük is jó ajánlat lett volna. De mégse. A kompra fel kell ülni és a kalauzok odamennek hozzád és adnak jegyet. Menetben mi valahogy kimaradtunk. Visszafelé már nem, így ki kellett fizetni a 60 NOK viteldíjat. A Preikestolen megmászása egy felejthetetlen élmény, de erről majd később…

Sta

Hazaérve, tisztálkodás után rájöttünk, hogy szállásunk, amiről eddig sok jót nem írtam tartogat számunkra néhány pozitív meglepetést is. Van egy teljesen felszerelt konyhája, és már reggel is ittunk a tulaj által biztosított ingyen kávéból és teából. A legközelebbi KIWI üzlet a hoteltől kb. ötszáz méterre kifelé ezen az utcán található. Itt aztán sikerült a norvég árakhoz képest ’fillérekből ’ bevásárolni. Vacsorára vettünk egy pizzát ( Pizza Grandiosa  ha már lúd, legyen kövér ) 39,9 NOK és holnapra –mivel vasárnap zárva – egy 650 grammos megsütött előrecsomagolt grillcsirkét 39 NOK. Előttem egy norvég hölgy egy alutepsibe sütésre előkészített 80 deka csirkemellet vett 59.9 NOK-ért, ami szintén nagyon csábító lett volna, de kettőnknek egy étkezésre ez sok. A boltban ’First price’ felirattal jelölik a legjobb áron kapható termékeket. Érdekesség, hogy a banán néhány Forinttal olcsóbb volt, mint itthon, de azt hiszem ez volt az egyetlen termék, amelyre ez igaz. Pizza sütés, vacsora és este még besétáltunk a városba ahol a kikötőben 9 órakor még napoztunk és élveztük az éttermekből kihallatszó ( érdekes módon pont korosztályunknak szóló ABBA, Queen stb. ) zenét.

Sta

Másnap múzeumok és Lysefjord-hajózás volt a program. A napot 10 órakor a hozzánk legközelebbi Stavanger Museum-ban kezdtük. A normál jegy 95 NOK de ugye mi nyuggerek vagyunk így a jegy csak 70 NOK. Viszont mindkét jegyre igaz, hogy ha bármelyik városi múzeumba jegyet veszel, az érvényes az összes többi múzeumba is. További kedvezmény, hogy ha a városi múzeumba jegyet veszünk akkor fél áron vehetünk jegyet a nem városi múzeumokba is pl. a Norwegian Petroleum Museum –ba ( 120 NOK ) is. A kedvezmény fordítva is igaz, csak kevésbé gazdaságos. A Stavanger Museeum és a szintén itt található Gyermek Múzeum ugyan nem tartozik a világ nagy múzeumai közé, de gyerekeknek kifejezetten nagyszerű élmény. Délelőtt elmentünk még a Hermetikk múzeumba ami egy korabeli szardínia konzervgyár az Old Stavanger negyedben. 12:15-kor indult a Fjord Cruise hajója a Fysefjordba. Ez a legolcsóbb amúgy méregdrága ( 460 NOK) fjordhajókázás, de óriási élmény és annak ellenére sem hagynánk ki, hogy közel sem volt ideális az idő. Az ég teljesen felhős és a levegő kissé párás volt, bár még nem volt hideg. A majdnem három órás hajókázás során elhaladtunk különböző látványosságok mellett ahol a katamarán lelassított és norvég, angol és német nyelven rövid ismertetőt és zenét játszottak be. Hagynak időt a fotózásra is.Természetesen a legnagyobb látványosság a Preikestolen, de most alulról. A hajókázást a Lysefjordban olcsóbban is meg lehet oldani, mert hétfőn, szerdán és pénteken komp közlekedik Stavanger és Lysebotn között. Az oda vissza út kb. a turistahajókázás fele, de természetesen nincs ismertető és időben is sokkal hosszabb. Visszaérkezve még bementünk a hajónktól kb. 50 méterre lévő Maritime Museumba ami nem volt annyira érdekfeszítő. A városi múzeumok 16 órakor zárnak, így már nem volt idő elmenni a Szépművészeti múzeumhoz.

Sta

Az Olaj Múzeum viszont még nyitva tart egészen 19 óráig. A normál belépő 120 NOK . Mutatom a MUST nyugtámat, akkor ez fél árat jelent, majd kértem két nyugdíjas jegyet, így a két kedvezményt összevonva 30 NOK áron látogathattuk meg. Mivel Stavanger a norvég olajtermelés központja ezért a múzeumot is igazán kreatívan alakították ki. Több vetítő terem, működő berendezések és önkritikai is. Az egyik film címe, amit megnéztünk: Az olaj öl. Bejártuk az hatalmas csarnokot, a tenger felé kinyúló olajplatformot imitáló hengeres épületeket és talán még maradtunk volna, ha nem érezzük lábainkban az előző túranap izomláz formájában is megmaradt emlékeit. Otthon pedig várt bennünket a finom grillcsirke!
Hétfőn, hazautazásunk napján Norvégia megmutatta igazi arcát: 15 fok, szél és eső. Mi a 2-es buszról a 42-re átszállás közben a buszmegállóban vacogva még ennek is örültünk. A reptéri transzfer 18 NOK szenior jeggyel. ( valamennyi ár /fő )

Az angolok azt mondják Norvégiát mindenképpen meg kell nézni, mert annyira gyönyörű - de csak egyszer, mert annyira drága. Mindezeket azért írtam le, hogy használjuk ki a Wizzair nyújtotta lehetőséget, mert hosszú hétvégénk minden perce különleges volt, de különösen a Preikestolen túra leírhatatlan élmény… Azért a következő bejegyzésben megpróbálom leírni.
Kapcsolódó élménybeszámolók:
Értékeld az élménybeszámolót!
10 (2 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:
Bence75 - 2019.07.01. 22:07

Remélem sok magyar eljut erre a gyönyörű helyre :-)

MartiSatya - 2018.06.28. 16:08

Kedves Éva! Köszi a tíz pontot. Rövidesen kész leszek a túra leírásával. Szerencsénk volt, mert szép idő volt. Nagyszerű élmény,szerintünk Nektek is nagyon tetszene!

Mikeve - 2018.06.20. 09:45

Pár éve már bakancslistás ez a hely, de most bele kell húzni a megvalósításába, mert az írásod alapján szuper lehet! Alig várom a túraleírást is!


Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina